Ботевград празнува днес 146 години от освобождението си от турско робство. В чест на официалния празник на нашия град, на площад “Освобождение“ се проведе традиционната церемония по издигане на националния флаг и знамената на Община Ботевград и Обединена Европа в присъствието на кмета Иван Гавалюгов, зам.-кмета Борис Борисов, председателя на Общинския съвет д-р Илин Черняшки, секретаря на Община Ботевград Стефка Граматикова, общински съветници, представители на различни институции, ученици, граждани. Сред присъстващите бе и кметът на Етрополе Владимир Александров.


Последва кратка фолклорна програма с участието на клуб “Хороводец“, при ПГТМ “Христо Ботев“, с ръководител Нина Петкова. 


Преди тържеството в центъра на града, архиерейският наместник отец Борис отслужи заупокойна св. Литургия в памет на загиналите знайни и незнайни наши и чужди воини, участвали в тежките решаващи битки за Освобождението и на българските революционери, запалили искрата на бунта срещу чуждото владичеството. Ритуалът се състоя в двора на църквата “Свето Възнесение Господне“, където са погребани костите на осем руски бойци, загинали в сраженията под Маркова чукла и Арабаконак. 


Програмата за честване на 146 години от Освобождението на Ботевград ще продължи от 18 часа с полагане на цветя пред паметника на Свободата.  Началният час на концерт-спектакъла “В огледалото на водата“ на Представителен фолклорен ансамбъл “Шевица“ е 19:00, а мястото – Народно читалище “Христо Ботев“. Спектакълът е по мотиви от разказа “Божура“ на Йордан Йовков.