Групата от шест чужденци, които бяха отвлечени в сряда от град Дусамареб, в централна Сомалия, са били транспортирани тайно до столицата Могадишу.

Чужденците, работещи за френската организация „Действие срещу глада", включват четирима европейци от Франция, Белгия и България, и двама шофьори от Кения.

Това съобщава сайта „Гароуе Онлайн", цитиран от Дарик радио. Информацията обаче не е получена официално, нито има потвърждение.

Анонимният източник, който говори от името на Ислямистката бунтовническа група ал Шабаб, категорично заяви, че заложниците се държат в Могадишу с „цел откуп" и отвличането им не е политически мотивирано.

Сомалия е една от най-опасните страни за работа и живот на чужденци, коментира сайтът.

Отвлечената в Сомалия българка Данка Панчова е родом от пазарджишкото село Сарая.

Родителите й са живели доскоро в Пазарджик, но преди няколко години са се върнали в селото, където имат оранжерии. Те са разбрали за отвличането на дъщеря си от служител на фондацията "Действие срещу глада", в която тя работи.

Вчера семейството й заяви, че разчит апреди всичко на френските власти при освобождаването на дъщеря си, а от българските власти до този момент нямат информация.