В Община Ботевград е постъпила подписка, подкрепена от 12 души, живеещите в квартал 77, срещу намерението за обособяване на паркинг за 19 автомобила в западната част на градинката между бул. „България“ и ул. „Гурко“ /срещу парка/. Основното искане на хората, живеещи там, е зелената площ да се запази във вида, в който е в момента.  Според  подписалите се, изграждането на паркинг ще доведе до унищожаване на една трета от тази площ  и отсичането на около 12 големи дървета. Те настояват за повече осветителни тела в градинката и премахване на беседката.


По време на днешния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов съобщи, че е запознат със съдържанието на писмото към подписката. 


„Това ще е вечният конфликт – къде да паркираме и за чия сметка ще са новоизградените паркоместа. Нe бих казал, че подписалите се представляват всички живеещи на бул. „България“ 16. Може да е мнението на една немалка част от тях. На общественото обсъждане на проекта не бяха изказани точно такива аргументи. Блокът на „България“ 16 и този, който се намира се намира в съседство – на „България“ 13, са от малкото в Ботевград, към които няма обособено нито едно паркомясто. Как така са ги построили някога, не мога да коментирам, но е факт. Хората, живеещи там, паркират автомобилите си на неподходящи места. Трябва да създадем такива. Да, ще е за сметка на част от зелената площ. Може да се тълкува като притеснение, че ще се унищожи част от зелената площ за паркоместа, но пък паркирането на тротоарите в непосредствена близост също не е подходящо място“, коментира той и изрази недоумение как точно е изчислено, че ще бъдат отсечени около 12 дървета, както се твърди в позицията на нашата съгражданка Бианка Маринова – магистър по пространствен дизайн, в писмото, придружаващо подписката.  


 „На самото обществено обсъждане постъпиха няколко предложения на живеещи в съседните блокове - на „България“ 12, 14, 10, които пък предложиха да се намали тревната площ  откъм техните блокове, за да има място за паркиране на автомобили. Има разнопосочни мнения и виждания по въпроса. Ние ще се опитаме в максимална степен балансирано да осигурим възможно най-оптимален брой места, запазвайки, разбира се, зелената система и развивайки я там, където е възможно“, поясни той и допълни: „От една страна ни обвиняват, че сме предприели действия без да сме осигури паркоместа. Действия по спазване на разпоредбите в общинската наредба и в Закона за движение по пътищата, които забраняват паркиране по тротоари и зелени площи. Защото в немалко междублокови пространства, където липсват достатъчен брой паркоместа, хората паркират именно в зелените площи, които вече не са залени, а са едни кални, неугледни пространства между блоковете.“.