Полина Кесова и Елия Стоянова от „Елаците-Мед“ АД взеха първи награди на ХХ Национална младежка научно-практическа конференция. Тя е посветена на честването на 130-годишнината от създаването на Българско-инженерно-архитектно дружество. Наградите бяха връчени от проф. дтн инж. Иван Ячев, председател на Федерацията на научно-техническите съюзи в България и доц. д-р инж. Кремена Деделянова, зам.-председател.


Инж. Полина Кесова, която е енергетик в отдел „Енергиен мениджмънт“ печели първа награда с разработката си на тема „Оптимално разпределение на реактивните мощности и компенсация на cos ф в електрическите инсталации на основно производство в предприятие“.  


„Реших да участвам в конференцията, за да мога да представя на останалите колко интересна е работата ми в „Елаците-Мед“. Работя в предприятието от 12 години и се занимавам с оптимизиране на процесите, енергийна ефективност, планиране и прогнозиране на електроенергията в предприятието“, споделя инж. Кесова.


В момента тя завършва докторската си дисертация в Химикотехнологичен и металургичен университет - гр. София  на тема „Разработки на системи за енергиен мениджмънт в производствено предприятие“ и участието й в научната конференция е един принос с голяма тежест за научната й разработка.


Инж. Елия Стоянова е геодезист в отдел „Географски информационни системи“ в „Елаците-Мед“. Тя спечели призово място на научната конференция с темата „Използване на дистанционни изследвания за оценка на въздействието на горски пожари: анализиране на опожарени райони и замърсяване на въздуха“.


„Моята тема беше свързана с природните бедствия и представих темата си със сателитни изображения и дистанционни изследвания. По този начин бях изчислила какви са последствията от пожара, който се случи лятото в Гърция. Моите изследвания бяха колко площ е обхванал и какви газове са се отделили от него, докъде са стигнали и колко близо е бил до България. Благодарение на работата ми в „Елаците-Мед“, успях да използвам подходите, които ползвам и на работа – географски информационни системи и сателитни изображения, за да направя нужните изчисления“, разказва инж. Елия Стоянова.


ХХ Национална младежка научно-практическа конференция е организирана от Федерация на научно-техническите съюзи в България. Призовите места на Полина Кесова и Елия Стоянова им дават възможност да участват след две години в конкурса „Инженер на годината“.