Уважаеми граждани 


Информираме Ви, че се подготвят злоумишлени действия за отравяне на рибата в река Малък Искър, община Етрополе, за което да бъде обвинено дружеството „Елаците-Мед“ АД.


Тази информация е получена от няколко независими източника. Според тях, в различни участъци по поречието на реката, ще бъде изсипана хидратна вар и други химични вещества. 


За информация, „Елаците-Мед“ следи ежедневно състоянието на водите в Рудодобивен комплекс в периметъра до град Етрополе. След изграждане на втората пречиствателна станция по проект на японската компания ММТЕС качеството на водата в река Малък Искър е добро, като наблюдаваните показатели са в законоустановените рамки. В момента сме в процес на изграждане на трето пречиствателно съоръжение. През годините не сме допускали инцидент, който да причини отравяне на риба.


Дружеството разглежда информацията за подготвяното престъпно деяние, като част от злонамерената и необоснована кампания срещу „Елаците-Мед“ през последните месеци.  


„Елаците-Мед“ е водеща компания в минната индустрия на България, най-големият работодател в община Етрополе и Средногорието. Дружеството прилага най-високите стандарти по отношение на опазването на околната среда.


Информираме организаторите и евентуалните изпълнители на този престъпен акт, че деянието е наказуемо съгласно Наказателния кодекс на Република България. За подобно действие наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.


Ще продължим изясняването на постъпилите в компанията сигнали за подготвяните злоумишлените действия, които са в нарушение на редица закони и нормативни актове, свързани с опазването на околната среда.