На вчерашното редовно заседание Общинският съвет прие отчет за изпълнението на Програмата за развитие на туризма през 2023 год. По време на обсъждането постъпиха няколко въпроса. Общинският съветник Христин Савов се поинтересува дали съгласно Стратегията за развитие на туризма в община Ботевград се осъществява публично-частно партньорство за дадени туристически обект, местност или зона. Също така той попита как общинското ръководство гледа на едно по-мащабно начинание, чрез публично-частно партньорство да се осъществи една 30-годищна идея - изграждане на ски писта до Ботевград. “Мисля, че противно на много коментари и очаквания на хората, условия за ски в посочената зона над “Стубеля“ има, възможност за изграждане на инфраструктура има. Убеден съм, че посетители ще има не само от община Ботевград. Убеден съм също, че ефектът от такова работещо съоръжение би бил изцяло положителен“, заяви той. Общинският съветник посочи като пример ски пистата в град Вълчи дол, Варненска област. “Намира се на 250 метра надморска височина, въпреки това общината е създала инфраструктура от оръдия за сняг, влекове, чайна, ресторант. През почивните дни там е пълно с хора, които се забавляват. Това също е някаква форма на туризъм и почивка“, обясни Христин Савов.


Кметът Иван Гавалюгов отговори, че форма на публично-частно партньорство, макар и неофициална, са туристическите маршрути, които се реализират съвместно със собствениците на ябълковата градина в Радотина. “Изготвен туристически маршрут и предоставена туристическа услуга на организирани групи, посещаващи община Ботевград. Част от обиколката на забележителностите включва и посещение на ябълковата градина, където посетителите могат да се запознаят с отглеждането на овошки по екологосъобразен начин. Може да изглежда немащабно, но е една форма, която функционира от миналата година и прави посещенията в община Ботевград смислени, защото може да се види нещо, което рядко се вижда на други места в страната“, обясни кметът Гавалюгов.


В отчета за изпълнение на Програмата за развитие на туризма през 2023 година съвместният проект на Исторически музей Ботевград, фирма “Яблена натура“ и софийска туроператорска фирма е отбелязан, като се посочва, че само в рамките на два месеца по маршрута, включващ ябълковата градина в Радотина, са преминали над 2 000 деца и техните ръководители. 


По отношение на публично-частно партньорство за ски писта над Ботевград, кметът Иван Гавалюгов обясни: “Преди повече от 30 години въпросната ски писта функционираше, тя беше държавна, тогава още нямаше общинска собственост. Впоследствие имотът стана частен. Съоръжението през 90 години беше демонтирано или разграбено, не мога да кажа. Въпросната писта на Стубеля беше на практика детско съоръжение. Предполагам, че повечето сте запознати, там вече няма писта, а има гора, тъй като мястото се самозалеси. Остана само просеката за един лифт, който трябваше да бъде монтиран. Собственикът на имота през годините е търсил вариант да закупи втора употреба лифт и да развива туризъм, информиран съм преди да бъда кмет, дори още преди да стана общински съветник. Не мога да кажа по какви причини това не се е случило. Хубаво е да има писта над Ботевград, но нека бъдем обективни, ако частникът не е видял интерес и възможност, вероятно това си има своето обяснение. Проблемът на ниската надморска височина и на нашите географски ширини – все по-късата зима. Всички сме свидетели през последните години. Ще кажете, че има оръдия за сняг, но те работят при минусови или при близки до нулата температури. През голяма част от зимата температурите не са подходящи дори за поддържане на изкуствен сняг, а за него трябва много вода. Не съм си правил труда детайлно да изследвам, но знам, че една от причините да не се реализира като частна инвестиция беше оценката, че е нерентабилно от гледна точка на късия сезон. Да, би било атракция, посетителите ще бъдат основно местни. Първо, че пистата не е дълга, не е толкова атрактивна за по-сериозен ски туризъм. Най-близката ски писта до нас е при хижа “Пършевица“ или при “Кокалското“ в Етрополския балкан. Това, което ми споделяте за Вълчи дол – Варненско, по-скоро е някаква екзотика. Със сигурност това не може да бъде сериозна писта – на 250 метра надморска височина. Гледах и аз репортажа по телевизията, изглежда интересно и забавно, но видяхме, че картината беше кафяво-бяла, ако ме разбирате какво искам да кажа. Това наистина е една атракция, която сериозно се субсидира от някое предприятие или от общината. Такъв проект, независимо от неговата стойност, ще бъде на едни сериозни субсидии, за да функционира.“. Кметът обясни още, че терените в района на “Стубеля“ са изцяло горски и частни. 


Христин Савов пое ангажимент до края на годината да предостави на Община Ботевград пълен анализ на едно такова бизнес начинание – за ски писта, включително с финансова част, обосновка, климатични изследвания.  


Цветан Миньовски обърна внимание, че тоалетната в двора на манастира “Свети Николай“ в Скравена, който е посещаван от туристи и местни хора, се нуждае от съществен ремонт.


Димитър Романов попита дали се предвижда ремонт на пътя за Врачешкия манастир – от края на селото до обителта, отводняване на пътя и изграждането на кътчета за отдих покрай него.


“Пътят беше проектиран като етап 2 по Програмата за развитие на селските райони, по която ремонтирахме главната улица във Врачеш от входа на селото до спирката на площад “Радовец“. Вторият етап не беше финансиран поради ограничения на максималната стойност на проектните предложения. Имаме проект за ремонт и на останалата част от пътя. Поемам ангажимент там, където е необходимо, да се направи изкърпване още тази пролет. Отводняването трябва да стане с някакви по-сериозни канавки, защото наистина има скатове, от които слиза вода и влече скална и земна маса. Наводненията през миналата година го показа, даже на някои места пътят беше затворен и беше изчистен своевременно. Когато имаме такива процеси, отводняването няма да реши проблема“, отговори кметът Иван Гавалюгов. 


Градоначалникът съобщи, че в предишни години Кметство Врачеш е кандидатствало за финансиране на кътчета за отдих в близост до аязмото над манастира. “Няма да давам оценка дали съоръженията около аязмото са направени сполучливо. Но има възможност там да бъдат изградени допълнителни съоръжения и наистина това да бъде един по-използваем туристически маршрут не само за пешеходен туризъм, но и за велотуризъм, още повече с велоалеята между Ботевград и Врачеш, която предстои да бъде изградена“, каза още той. 


Съветниците одобриха и Програма за развитие на туризма през 2024 год. В съответствие с чл.11 от Закона за туризма в нея се предвиждат конкретни дейности  за поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма на територията на общината, включително местните пътища до туристически обекти, за изграждане и функциониране на туристически информационни центрове и организация на информационното обслужване на туристите, изграждане и поддържане на туристически обекти, които са общинска собственост, реклама на туристическия продукт на общината, включително участие в туристически борси и изложения, взаимодействие на общината с туристически сдружения и други.