Община Ботевград има инвестиционни намерения за ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ в ЖК “Васил Левски“, но те не са в посока, която ще му даде възможност за разкриване на нови паралелки. Поет е ангажимент през настоящата година да завърши проектирането за разширяване на сградата към източното крило с пристройка, в която ще се помещават два кабинета и актова зала. Още преди три години е заявена такава необходимост от ръководството на училището, че имат нужда от специализирани кабинети. Проектът за тази пристройка може да се реализира чрез програмата на Министерството на образованието и науката. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов в отговор на въпрос на общинския съветник Лили Димитров. Когато на дневен ред бе докладната за утвърждаване на Система за прием в първи клас в основните училища в Ботевград, тя попита дали Община Ботевград има намерение да разшири училището в ЖК “Васил Левски“, тъй като кварталът се разраства и с всяка изминала година все повече родители желаят да запишат децата си в първи клас в това учебно заведение. 


“Интерес към училището не липсва, факт е, за сметката пък на друга сграда - в ОУ “Васил Левски“, в която има доста свободни помещения. Ако се наложи ще разширим разговора и темата, дали всъщност материалната база в основните училища е достатъчна и може да приема всички ученици. Може, но имаме небалансиран прием, като цяло. Ако трябва да коментираме, училището някога е създадено като квартално, да приеме децата от квартала. Но при районирането, най-вече при желанието на родителите от други райони да запишат децата си именно в това училище, се получава този недостиг на материална база“, коментира кметът Гавалюгов и подчерта, че "по-скоро трябва да се помисли как да се реши проблемът с балансирането на учениците в съществуващата материалната база, без да се коментира в едно, второ или трето училище".


“Училищата в селата също имат хубава материална база. До мен стига информация за фиктивни регистрации в района, прилежащ на ОУ “Св. св. Кирил и Методий“, без реално да живеят, за да може децата да получат право или максимален брой точки за записване в това училище. Този подход се предприема и при записването в детските градини. Все пак е хубаво, че има желаещи да запишат децата си в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“. Това е добър атестат за работата на съответното училище“, допълни Иван Гавалюгов.