Никола Цолов ще участва във Формула 3 за втори пореден сезон. Българският пилот остава във френския тим ART Grand Prix, като през 2024 г. ще има нови съотборници - Крисчън Менсъл и Лоранс ван Хьойпен.


17-годишният Цолов дебютира във Формула 3 през миналия сезон, като завърши на 22-о място в генералното класиране с 6 точки. Той спечели точки в две състезания - със седмо място на "Спа" и девето на "Монца". Преди да отиде във Формула 3, българинът спечели титлата в испанската Формула 4.


Цолов, който е част от академията на тима от Формула 1 "Алпин", заяви, че няма търпение да започне новия сезон.


"Чувствам се като у дома в ART Grand Prix, който е един от най-великите отбори в историята, така че е удоволствие да продължа с тях за втора поредна година във Формула 3. Познавам отбора, пистите, процедурите и, освен гумите, няма да трябва да уча нищо ново. Зимните тестове показаха, че сме в челото на класиранията и основната цел е да бъдем в челото във всеки състезателен уикенд", каза пилотът.


Директорът на тима Себастиен Филип каза, че екипът е видял как Цолов подобрява представянето си през 2023 г. и всички се вълнуват да видят как ще се справи през новия сезон.


"Нико трябваше да направи гигантска стъпка от испанската Формула 4 до Формула 3 и въпреки трудностите, които имаше тимът, неговата решителност и фокуси само се засилиха. Чистите резултати не бяха налице, но видяхме страхотният талант на Нико да расте през сезона и целият екип няма търпение да започне с добър старт през 2024, за да можем да стигнем до резултати, отговарящи на амбициите и работата ни", коментира Филип.


През новия сезон Формула 3 отново ще има 10 състезания, които се провеждат на същите писти в уикенди със стартове от Формула 1. Сезонът започва в Бахрейн на 1-2 март, а последният старт във Формула 3 ще е на "Монца" в Италия на 1 септември.