Как ученици от община Етрополе направиха филма „Да обичаш професията си“


Магията на киното е докосвала всички ни като зрители. Но не по-малко омагьосващо е и приключението да направиш филм. Особено за младите хора. През 2023 година Геотехмин ООД и Елаците - Мед АД подкрепиха едно изключително интересно и новаторско начинание. "Да направим филм" е проект, осъществен в партньорство със Сдружение "Арлекин" - организатор на фестивал за младежко и детско медийно творчество в страната и чужбина. Много ученици от районите на дейност на Елаците Мед АД - община Етрополе и района на Средногорието се докоснаха до различните филмови професии. С микрофон в ръка и през погледа на камерата се приближиха до основни професии в минната индустрия. Геолог, маркшайдер, обогатител, специалист по информационни технологии, шофьор на тежкотоварен камион, еколог. Хора с тези професии се превърнаха в герои на двата късометражни филма, чиито автори бяха младите хора.


Увлекателният и динамичен разказ беше постигнат след запознаване с някои особености на най-важните филмови професии. Сценарист, режисьор, оператор, монтажист, музикален оформител.Всеки от младите таланти избра своя роля в създаването на късометражната творба. Вдъхновението и любопитството вероятно ще остане за едни приятен спомен, но за други - първа среща с възможна бъдеща професия.


Подготовката за снимачния процес включваше две части. Запознаване с основни теоретични понятия и практическо обучение. И в двата случая участниците бяха ръководени от преподаватели в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Практическите упражнения се проведоха на две места: в туристическия център в град Златица и в модерното и комфортно пространство на  комплекс "Етрополия" в град Етрополе. Там младите участници в проекта писаха и редактираха въпросите си, изпробваха камерите, репетираха поведението си в кадър.


И резултатът е  двe талантливо направени късометражни творби: " Да обичаш професията си" и "Професии за теб".


Скоро след приключване на работата по тях, авторите изживяха още вълнуващи мигове. Получиха сертификати за своето участие във филмовия процес в Народно читалище "Христо Смирненски" -   град Златица и комплекс "Етрополия" в град Етрополе.  Кметовете на община Етрополе - инж. Владимир Александров и на община Златица инж. Любомир Цветков, споделиха радостното събитие. Специалисти от Елаците - Мед АД участваха в дискусия с младите таланти.


Д-р Росица Младенова благодари специално на проф.Цоло Вутов за възможността този проект да бъде осъществен.


Разбира се, най-вълнуващия миг за всеки, който прави е кино е срещата на творбата му с публиката. Младите автори посрещнаха заслужени аплодисменти от зрителите. 


А вече могат да се похвалят и с първото си отличие. Работата им беше удостоена със специалната награда за мащабен филмов проект, обединяващ в екип усилията на много участници.


Нови умения, срещи с интересни хора, радостни преживявания. Проектът "Да направим филм" ги обедини в едно. И остави надеждата, че финалните надписи на филмите не са край, а надежда за още по-увлекателно продължение на кинопътешествието.


Линк към видеото:


 ВИЖТЕ УЧАСТНИЦИТЕ ОТ ПРОЕКТА "ДА НАПРАВИМ ФИЛМ" - ЗАД КАДЪР - YouTube