Заместник-кметът на Община Етрополе Ивайло Георгиев присъства днес на форума „Привличане на инвестиции и финансиране – възможности за общините“, организиран от Българската агенция за инвестиции към Министерството на иновациите и растежа.


По време на събитието представителите на бизнеса и на общините получиха информация относно възможностите за безвъзмездна финансова помощ за инвеститорите, финансовите инструменти по линия на Министерство на иновациите и растежа, приложими за общините и фирмите.


„Координираната подкрепа на институциите е ключова за реализирането на инвестиционните проекти. Тя се оценява високо от инвеститорите и затвърждава доверието им в стабилната и предвидима бизнес среда в страната“, заяви министърът на иновациите и растежа г-жа Милена Стойчева. Тя поясни, че има засилен интерес на чуждестранните инвеститори към България, като преките чуждестранни инвестиции за миналата година са рекордни – 7 млрд. лв.


Министър Стойчева напомни също така, че предстои да бъдат обявени класираните проекти по процедурата за индустриалните зони и паркове с бюджет от 212 млн. лв. Тя поясни, че основните критерии са свободни терени, производствени сгради, халета, улеснени административни процедури, добър пазар на труда и е добре да има професионална гимназия.


На форумът присъстваха още областни управители, представители на Българска агенция за инвестиции, на Българска банка за развитие, директори на дирекции, представители на местната и изпълнителната власт.


След официалната част на форума, гостите имаха възможност да посетят и българският суперкомпютър Discoverer, който беше класиран на 91-во място в световната класация на най-мощните суперкомпютърни системи TOP 500 и е най-големият на Балканския полуостров.