Благоустрояването на централната градска част -  Етап 1, ще започне през месец март. Това съобщи кметът на общината Иван Гавалюгов на днешния брифинг с местните медии.


„Както е известно, има изготвен проект, разрешение за строеж, избран изпълнител и одобрено финансиране за Етап 1 от държавния бюджет. В момента заедно с главния архитект на общината и фирмата изпълнител избираме гранитните плочи за основната настилка на централната градска част, както е по одобрения проект. Те са заложени с дебелина 8 см с размери 60 на 60 см. Това е най-подходящият материал, на практика тези плочи са вечни. Една малка част от настилката ще бъде изградена от бетонни плочи. По проект се предвижда те да бъдат поставени до сградите. Това се налага поради по-лесния достъп до подземната инфраструктура. В следващите няколко дни ще изберем доставчика на гранитните плочи. Това е естествен материал, който не се оцветява, и е деликатен изборът на цветова комбинация, която е заложена по проект.“ – обясни Гавалюгов.


Както сме информирали, в обхвата на ремонтните дейности на Етап 1 влизат улица „Гурко“, част от пешеходното пространство по ул. „Гурко“ и зоната по бул. „Трети март“ - от скулптурата с женските фигури до сграда на Бизнес центъра. Обща площ на работните зони е 7 025 м², в това число - площ на ул. „Гурко“ - 1 433м² и площ на бул. „Трети март“ - 5 592 м².


Обществената поръчка за избор на изпълнител бе проведена в средата на 2022 год. Тя беше спечелена от регистрираната в София „ВИА конструкт груп“ ЕООД с ценово предложение от 2 649 678,88 лв.