И в петте големи села на община Ботевград 3-ти март беше посрещнат с издигане на трибагреника и празнични концерти, изпъстрени с патриотични и фолклорни изпълнения на деца и самодейци към местните читалища. Почетена бе паметта на хилядите знайни и незнайни войни взели участие в сраженията за освобождението на България.


Жители на Новачене отбелязаха националния празник пред Мемориалния комплекс, известен като малката Шипка, на връх Косматица, където се е състояла една от решаващите битки за освобождението на нашия край и страната ни. Възпоменателният ритуал беше организиран от Кметство Новачене и Народно читалище “Правда – 1905“. Отец Васил отслужи заупокойна литургия в памет на загиналите.  Кметът на Новачене Катя Петрова поздрави присъстващите с празника, след което се състоя рецитал с участие деца от ОУ “Васил Левски“ – с. Литаково. Последва церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника. Всички заедно се отправиха към връх Ковачевица, където издигнаха българското знаме. 


Кметът на село Скравена откри със слово празничната програма, която се състоя в препълнения салон на читалище “19 февруари“.  На сцената се изявиха самодейци и певческата група към читалището. Сред присъстващите бяха общинските съветници Димитър Романов и Цветан Миньовски, директорът на училището в Скравена Петко Петков, директорът на детската градина Нели Георгиев. 


Скравенци се поклониха пред подвига на героите, поднасяйки цветя пред Паметник костница на Ботевите четници.


В 11 часа в центъра на Литаково бе издигнат националния флаг. В тържествената програма участие взеха народната певица Иванина Иванова, клуб по художествено слово към НЧ “Светлина – 1900“ и Литаковската духова музика. 


Кметът на Литаково Пешо Младенов произнесе кратко слово, в което приветства жителите на селото. След церемонията по поднасяне на цветя, в небето полетяха балони с цветовете на българското знаме. Празникът завърши с право българско хоро.


Хоро се изви и в центъра на Врачеш. Там също бе отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите за свободата на България. В празничната програма взеха участие деца от ОУ “Отец Паисий“. Кметът на Врачеш Драгомир Григоровски поздрави жителите на селото с националния празник. С поднасяне на цветя пред паметника в градинката, врачежани изразиха своята признателност пред паметта на загиналите за българската свобода. 


В Трудовец се проведе шествие от ОУ “Любен Каравелов“ до Паметника на загиналите във войните, където бе отслужена панихида. Родолюбивите жители на селото се поклониха пред подвига, смелостта и саможертвата на бойците, извоювали свободата на България. 


Празничната програма и церемонията по издигане на трикольора се състоя пред кметството. 


“Свободата е ценност, която за нас, българите, е белязана със знака на страдание, порив и мъжество. Това никой и никога не трябва да забравя! Нека бъдем достойни българи в днешните трудни времена! Да помним националните идеали и да пазим историческата си памет“, казва в обръщението си към жителите на Трудовец кметът Еленко Иванов. 


Снимките от тържественото честване на националния празник в Новачене, Скравена и Литаково са изпратени на botevgrad.com, снимките от Врачеш са от фейсбук страницата Кметство Врачеш, снимките от Трудовец са направени от Калоян Горовски.