В рамките на инициативите, посветени на Международния ден на водата, Общинско предприятие „Туризъм“ организира посещение на четвъртокласници и петокласници от Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ до местността „Мухалница“.


Учениците бяха посрещнати от аниматора-герой Жабок, който предизвика много усмивки и забавление. Той съпроводи децата до блатото и изслуша заедно с тях лекцията „Животът на жабите“, която Христо Петков, учител в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, изнесе за защитената местност „Мухалница“ и нейните обитатели. Децата се запознаха с природния феномен на най-голямата в света периодична миграция на Планинската жаба (Rana temporaria) при затопляне на времето в края на зимата.


ОП „Туризъм“ изненада децата със специално изработена фото рамка. На място беше изнесен и щанд с тематични магнити и туристически книжки, които децата имаха възможност да разгледат.


Инициативите продължават на 20-ти март, когато ученици от основните училища в общината ще имат възможност също да посетят Жабешкото блато.


Организаторите са предвидили за всички ученици, посетили местността „Мухалница“, и допълнителна инициатива, която се изразява в създаването на кратки филмчета или презентация на тема „Жабешко блато“, които ще бъдат разпространени в туристическия сайт на Ботевград, както и в социалните мрежи.