Министерството на образованието и науката публикува на страницата си в интернет списъците с одобрението проектни предложения по Програмата за изграждане, пристройване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища – 2024 – 2027 год. В тях не фигурира проектът за изграждане на нов учебен корпус към сградата на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“. От Софийска област са одобрени два проекта  - на средното училище “Летец Христо Тропакчиев“ – Божурище и на Професионалната гимназия по керамика в Елин Пелин. 


Проектът за нов корпус на ботевградската гимназия се внася за втори път, но той отново не бе одобрен за финансиране. През миналата година Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати 83 000 лева от собствени приходи на Община Ботевград за изготвяне на проектната документация и 3 480 лева за изготвяне на доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със законовите изисквания, проведена бе и обществена поръчка за избор на изпълнител, каквото е едно от изискванията за приоритетно класиране на проектни предложения – да са с налична проектна или строителна готовност. Другите две са: училището да е на двусменен режим или да е застрашено от преминаване на двусменен режим. 


Изграждането на нов учебен корпус на гимназията се налага във връзка с актуализиране на учебните планове в изпълнение на изискванията на параграф 4, ал.1 на Преходните и заключителни разпоредби от Наредба 10 от 2016 год. за организация на дейността в училищното образование за създаване на условия за преминаване на едносменен режим на обучение.