Изложба на 160 хербария от различни горски растителни видове (дървета, храсти, треви, папрати и мъхове) бе открита днес в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“. Тя е част от проект „За всеки спасил дърво“, в който участват 200 гимназисти от профили природни науки и още толкова техни връстници от сръбския град Ниш. 


Събитието даде старт на седмицата, посветена на патрона на гимназията - акад. проф. д-р Асен Златаров – изявен природозащитник, чието рождение честваме на 16-ти февруари.


Изложбата бе открита от директора на гимназията г-жа Даниела Колева, която сподели, че опазването на природата силно кореспондира с духа на златаровци.


Ръководителят на проекта резюмира изпълнените и предстоящи дейности, и изтъкна специалното място, което гората заема в националната идентичност и култура на българите.


В откриването на изложбата участваха още доц. д-р Груд Попов, доц. д-р Пламен Глогов и гл. ас. д-р Мира Георгиева от Института за гората към БАН. Те представиха разработки за важността от създаване и опазване на българските гори, за ценните горскорастителни видове (застрашени, лечебни и медосносни растения) и за опасността от чужди и инвазивни видове. Учените запознаха посетителите и с любопитна информация за някои интересни растителни видове, показани в изложбата.


Хербариите ще бъдат изложени в гимназията до 16-ти февруари, когато се навършват 136 години от рождението на Асен Златаров.


Изложбата се реализира в рамките на проект „За всеки спасил дърво“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Сърбия 2014-2020 г.