На 16 март в плувния басейн на СУ „Христо Ясенов“ се проведе първият турнир по плуване в гр. Етрополе. Негов организатор е Община Етрополе съвместно с Клуб „Спорт и здраве-Етрополе“, Клуб на миньора и минното дело към Елаците-Мед – Етрополе“ /КММД/ и училището домакин СУ „Христо Ясенов”. Основната цел на турнира е да се популяризира и развива плувният спорт сред децата в общината.


Официален гост на събитието бе единствената олимпийска шампионка на България по плуване Таня Богомилова. Тя бе тук по покана на кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който присъства заедно със зам.-кмета Ивайло Георгиев и инж. Иван Мишев – председател на Клуб ”Спорт и здраве” и други гости.


Откриване на турнира започна с едноминутно мълчание и свеждане на глави в памет на починалия българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Председателят на КММД Петя Пенкова предостави думата за приветствие на кмета инж. Владимир Александров като подчерта изключителните му лични заслуги прекрасното плувно съоръжение да заработи. Басейнът беше ремонтиран по програма "Българските добродетели" на група Геотехмин. Инж. Александров благодари за подкрепата на хората, помогнали му в това начинание, и най-вече на треньора Владимир Сапаревски, който се е съгласил да дойде да тренира плуване с децата на община Етрополе.


„С този турнир започваме да пишем история. Уверявам ви, че нашият басейн е един от най-добрите и съвременни закрити училищни басейни в София област, а може би и в цяла България. Работим успешно в партньорство с Министерство на младежта и спорта и се надявам в близко бъдеще нашата база да послужи и на други плувци извън общината ни. Пожелавам успех на състезателите и нека най-добрият победи”, заяви още инж. Владимир Александров.


Легендата на българското плуване Таня Богомилова сърдечно благодари за поканата и се обърна към състезателите с думите: „Искам да ви пожелая преди всичко да сте здрави и да продължавате да плувате, защото това е най-хубавият спорт, който извайва телата ви“.


В състезанието взеха участие над 220 деца и ученици от общините Етрополе, Правец и Ботевград на възраст от 4 до 18+ години. Първи демонстрираха плувните си умения 4-годишните бъдещи шампиони и получиха заслужени овации за смелостта и усърдието.


Родителите и близките на състезателите имаха възможност да гледат представянето им на изнесени екрани в предверието на басейна, както и на живо в YouTube.


Останалите възрастови групи премериха сили в дистанции 50 м и 100 м свободен стил, кроул и бътерфлай. Плувците от 4 годишна възраст до 6 клас плуваха само в дисциплината свободен стил, а по-големите от 7 до 12 клас се състезаваха в две дисциплини - кроул и бътерфлай.


Резултатите отчиташе четиричленна съдийска комисия начело с Цветанка Николова. След оспорвана надпревара спечелиха най-добрите, но за проявено старание и успешно представяне на всички участници бяха връчени грамоти и медали.


Сред победителите ярко се открои осмокласничката Анита Стоянова, която спечели 4 златни медали в свободен стил и бътерфлай, два от които в по-горната възрастова група.