Аз знам, че всичко ще загине –


смъртта за нищо не милей,


че младостта ти ще отмине,


кат всичко, всичко що живей.


 


Но как е на човека мило,


Кога в предсмъртния му миг


би нему нещо напомнило 


за подвиг свят, за труд велик.


 


Стамен Панчев 


Днес се навършват 111 години от гибелта на ботевградския поет Стамен Панчев в Балканската война /1912 – 1913 г./. Паметта на поета бе почетена от местни жители и гости на Ботевград. По покана на Литературен клуб “Стамен Панчев“ в поклонението взеха участие представители на литературните клубове в Етрополе, Игнатица и Елин Пелин. В знак на признателност и преклонение те поставиха цветя пред паметника. Цветя бяха поднесени още от името на Община Ботевград, ръководството на Военен клуб – Ботевград и ТПГ Стамен Панчев. Ученици  изпълниха емблематичното стихотворение-завет на поета – “Сине мой“. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на духовния баща на Ботевград. 


Тържествената програма продължи във Военния клуб, където неговият управител – Петко Тончев припомни краткия, но смислен  житейски път на Стамен Панчев, който приключва на бойното поле при Чаталджа. “Нека помним будителите като Стамен Панчев, да съхраним достоверно паметта на героите и жив българския дух“, призова той.


Прочетени бяха стихове, посветени на видния ботевградчанин. Автори на поетичните творби са Малинка Цветкова, Стефка Граматикова, Анатоли Ачков, Вили Зердашака от Пловдив, която е един от победителите в предишни издания на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“, който през тази година чества 10-годишен юбилей. 


Анатоли Ачков предложи да се почете паметта на всчки местни поети, които вече не са сред живите, “защото всеки един е писал с вдъхновение и обич за Стамен Панчев и родния град“. 


“Стамен Панче ще живее вечно в паметта на този град, защото винаги ще има някой, които да си спомня за него“, подчерта Симеон Ангелов - зам.-председател на дружеството на литературните творци “Стамен Панчев“ и член на Съюза на българските писатели. 


Думата последователно бе предоставена на представители на гостуващите литературни клубове. “Ние сме тук, за да почетем паметта на този велик човек и да се поклоним пред неговия подвиг. Той е най-високият духовен символ на Ботевград. Нашият клуб носи името на един друг поет, който също е воювал за поробените български земи в Егейска Македония и Беломорска Тракия. Радостен съм, че вие – жителите на Ботевград, тук съм отбил военната си служба, тачите паметта на този велик ваш съгражданин. Днес аз научих нещо ново за него, че съпругата на Стамен Панчев е сестра на друг голям поет от вашия край – Никола Ракитин. Но както казват, човек винаги има какво да научи. Благодаря ви за поканата да отдадем заедно почит пред подвига на Стамен Панчев. Какви патриоти, честни и достойни синове е раждала България, те знаят, че ще загинат на фронта, но отиват. Тяхната саможертва заслужава нашата признателност!“, каза Кирил Назъров – председател на Литературен клуб “Димчо Дебелянов“, Елин Пелин. 


Организаторите на събитието Ваня Петрова, Петко Тончев и Милчо Владимиров се обединиха около идеята всяка година на днешната дата в Ботевград да си дават среща литературни клубове от различни населени места и да отбелязват заедно годишнината от гибелта на ботевградския поет.