От името на широката общественост Община Ботевград  изрази дълбока признателност, уважение и преклонение пред живота и делото на ботевградския поет Стамен  Панчев, поднасяйки венец пред неговия паметник в центъра на града. Общината изпрати и поздравителен адрес  на ТПГ „Стамен Панчев“  по случай патронния празник на училището. 


В центъра на града звучат стихове на Стамен Панчев в изпълнение на режисьора на Драматичния театър към Народно читалище „Христо Ботев“ – Николай Найденов. Те са подбрани и записани специално за годишнината от рождението на поета. Може да чуето поетичните творби във видеото към текста!


Организатор на инициативата за честването, при спазване на въведените от здравните власти противоепидемични мерки, е Община Ботевград.  


Стамен Панчев е в класацията на най-тачените български поети.


Той е роден в някогашното Орхание на 16 декември 1879 г. Баща му е взел участие в епичните боеве при Сливница. Чичо му Стоян Цагарски е съратник на Васил Левски, бил е заточеник в Диарбекир.


Стамен Панчев учи в кюстендилската педагогическа гимназия. Завършил е педагогика и философия във Висшето училище , след което учителства в Троян, а по-сетне в родния си град, където е бил и директор на гимназията. Оженва се за сестрата на поета Никола Ракитин. След Школата за запасни офицери в Княжево е изпратен в Трийсет и осми Царибродски пехотен полк....


Стамен Панчев е бил рядко срещана интелектуална личност, излъчваща благородство. Като преподавател е имал обичта на гимназистите. Като читалищен деец, основател на туристическо дружество, диригент на хор, цигулар и флейтист в учителския оркестър, е отдавал сили и знание за културното издигане на своите съвременници...


След обявяването на Балканската война през 1912 г. Стамен Панчев е мобилизиран като запасен подпоручик в 38-и Царибродски пехотен полк. На 17 март 1913 г. е тежко ранен при Чаталджа и след шест дни умира, стиснал в ръце портрета на своя любим син Павел.


В колета, който близките на поета получават от фронта, те намират цялата кореспонденция между него и семейството му и една тетрадка със 73 стихотворения. Между тях е и стихотворението "Сине мой!"..."Сине мой!" е стихотворението - апотеоз на родолюбието, добило свой незаличим ореол в единствената знаменателна книга на поета "С перо и меч", излязла за пръв път през 1927 г.


Снимките, използвани във видеото, са от личния архив на Райна Панчева - внучка на Стамен Панчев.