За седемнадесета поредна година Община Ботевград и библиотека „Иван Вазов” – Ботевград се включват в националната кампания „Маратон на четенето“ в периода от 2 април – Международен ден на детската книга, до 23 април – Световен ден на книгата и авторското право.


Инициативата се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“.      В рамките на Маратон на четенето библиотеката ще проведе редица инициативи, по време на които гости и участници ще бъдат децата от детските градини в община Ботевград. 


Проявите са посветени на 120 години от рождението на Ангел Каралийчев и са част от Събитийния календар на Община Ботевград.


В първия ден на „Маратон на четенето“ гости на детския отдел на библиотеката бяха деца от детска градина „Слънце“. Любезните домакини разказаха на малчуганите за инициативата и защо тя носи това име.  


Специално за откриване на поредното издание на „Маратон на четенето“, децата, облечени в красиви костюми на приказни герои, и техните учители бяха подготвили драматизация по приказката „Под гъбката“, която представиха пред Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, Боряна Нешкова – председател на настоятелството при Народно читалище „Христо Ботев“, Надежда Димитрова – експерт Регионален експертно-консултативен и информационни центтър - читалища, и екипа на библиотеката. 


Началото на тазгодишното издание на Маратона на четеното постави г-жа Граматикова, която прочете на малките гости приказката „Златното момиче“ от Ангел Каралийчев, а след това им зададе множество въпроси. „Защо златното момиче получава сандъче  с жълтици?,  „Как си представяте златното момиче?“, „А повече ли обичате да гледате филмчета, отколкото да слушате как Ви четат приказки?“, бяха част от тях. Децата отговаряха с готовност и с присъщата им неподправеност. 


А от своя страна Стефка Граматикова им пожела: „Когато станете по-големи и сами четете приказки, а сега ги слушате, Вие имате тази свобода - да си представяте сами, да развивате въображението си, сами да обрисувате сякаш героите, които срещате по пътя си, а не да ги виждате точно такива, каквито някой друг ги е нарисувал и Ви ги показва. Свободата да четеш е много по-голяма, но Ви пожелавам, когато пораснете, самите да се убедите в това! Защото светът на книгите е безкраен!“.