През 2024-та баскетболен клуб Балкан, а и цял Ботевград, чества половин век от спечелването на първата шампионска титла на България от мъжкия баскетболен отбор. Това става преди 50 години – през месец май 1974 та. Годишнината ще бъде отбелязана тържествено на 13 май, понеделник по време на третия полуфинален мач с Черноморец. Ще видите оригиналната купа, ще има много снимки, съпътстващи събитието, направени от вездесъщия фотограф Ивко Гетов.


Получава се прецедент в българския баскетбол – за първи път отбор извън столицата пробива хегемонията на софийските отбори. А по това време те – за разлика от сега – никак не са малко и всичките играят добър баскетбол. Това са Академик, ЦСКА, Левски Спартак, Локомотив, Славия, , всички пълни с талантливи баскетболисти.


По онова време регламентът е доста по-различен от сегашния. Нямаше плейофи. Играеше се всеки срещу всеки на разменено гостуване, с провеждането и на няколкодневни турнири с участието на първите шест отбора в класирането.


На последния такъв петдневен турнир в средата на  месец май 1974 година отборът на Балкан печели шампионската титла два кръга преди края му, след като в „златния“ си мач побеждава Локомотив София с 18 точки разлика - 93-75, на полувремето 51-37. Ден преди това Балкан победи и най-сериозния си съперник – Академик София, с 93-80, на полувремето 55-45 . За тази изключително важна победа най-много точки за Балкан – 17, отбеляза Марин Романски, с по 15 са Богомил Чанев и Валентин Петков, 12 отбеляза Здравко Андреев, капитанът Георги Христов и Лазар Доновски вкараха по 10, с 8 е Михаил Михайлов, 6 добави Христо Иванов.


Още на другия ден новината бе подета от спортния вестник Народен Спорт. Малко по-късно се включи и седмичникът Старт. Разбира се, не закъсня и Ботевградски пламък, който възторжено описа триумфа на нашите баскетболисти. А това са капитанът Георги Христов, Лазар Доновски, Богомил Чанев, Марин Романски, Валентин Петков, Здравко Андреев, Михаил Михайлов, Христо Иванов, Александър Зарев, Павлин Петков, Стефан Дуфев и Атанас Танчев. Водени от великия си наставник – основоположника на модерния баскетбол в Ботевград Иван Колев.