По традиция отбелязването на 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ще започне с празнично шествие, тръгващо в 10:00 ч. от пл. „Саранск“ /Исторически музей – Ботевград/. То ще бъде съпроводено от Общински духов оркестър – Ботевград до пл. „Освобождение“, където ще е разположена сцена на открито.


В началото на тържествената програма, мажоретните състави към НЧ „Христо Ботев 1884“ и Младежки духов оркестър – Ботевград, ще изпълнят марша „Българска земя“ и песента „Де е България“. 


В знак на почит към делото на светите братя Кирил и Методий, ще се проведе инициативата „Да изпеем заедно „Върви, народе възродени“, с участието на детски хор „Бонка Големанова“. Организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпяването на химна с автори Панайот Пипков и Стоян Михайловски.


Г-н Иван Гавалюгов – кмет на община Ботевград, ще награди отличените в номинациите „Учител на годината 2024“.


Празничната програма тази година е подготвена от Основно училище „Васил Левски“ – Ботевград. За финал, танцов състав „Жар“ – с. Трудовец, ще внесе допълнителна доза празнично настроение със своите завладяващи изпълнения.