В момента тече обследване на цялата пътна мрежа в община Ботевград, пътища и улици. Всички данни се качват в електронен вид на платформа, разработена от Държавната агенция “Безопасност на движенето по пътищата“ с даден достъп до платформата на всяка община. До средата на месец юли т.г. трябва да се попълнят данни за вид пътната настилка, тротоарната настилка, знаково стопанство, еластични огради, пътни банкети и хоризонтална маркировка. Като се опише тяхното състояние по детайли, дали отговаря на съответните изисквания за пътна безопасност, в следствие на което всяка община ще има основание да кандидатства за средства за подобряване на пътния травматизъм и безопасността на движение по улици, пътища и тротоари. 


Това се посочва в Информацията за състоянието на пътната мрежа в община Ботевград и предприетите мерки за осигуряване на безопасността на движението с оглед предстоящата лятна ваканция на учениците. В Информацията подробно е описано изпълнението и на други дейности, свързани с пътната безопасност - почистването на общинските пътища от прорасла дървесна и храстовидна растителност, подновяване на част от пътните знаци с нарушена светлоотразителност и на местата, където са установени несъответствия, ремонти на тротоарни настилки, благоустрояване на междублокови пространства, оборудване на спортни площадки, ремонт на пътища, провеждане на събития по безопасност на движението в училищата, надграждане на системата за видеонаблюдение. 


По данни на полицейското управление в Ботевград, постъпилите сигнали за пътнотранспортни произшествия са намалели спрямо изминалата година с около 0,5% - за периода от май 2023 до май 2024 год., се посочва още в Информацията. Тя беше включена в дневния ред на вчерашното заседание на ОбС. От името на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност предложение направи нейният председател – Дамян Маринов: “Приемаме информацията и предлагаме освежаваме на пешеходните пътеки в Ботевград и да се осигури безопасен достъп в сградата на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“.“


Други предложения не постъпиха. По темата се изказа Петя Кочкова. Според нея предприетите мерки за пътната безопасност са “изключително символични и нищожни на фона на катастрофалното положение на пътната мрежа в общината“. Тя разкритикува и внесена Информация, заявявайки, че е представена в телеграфен и постен вид. 


“Тоя град има проблеми инфраструктурно. Просто го казвам. Уникално изработване на пътна мрежа в Трудовец, изграждане на асфалтово покритие, тротоарите се натрупват с кал, за да се посее трева на тротоара. Не вярвам това и в Африка да го има. Какъв е планът – хората да не правят нищо по тях, за да се сложи кал, за да се посади трева. Това е тротоарът в Трудовец. Тотална трагедия. И ние го приемаме за нормално. Браво“, гласеше част от изказването на д-р Анастасов. На въпроса на кмета, коя улица визира, той не даде конкретен отговор. 


“Има тротоари по селата, които нямат плочки, факт е. След подмяна на подземната инфраструктура ще започне и поетапна подмяна на бордюри и настилка по тротоари и в селата. Мога да дам пример във всяко едно от ези села. Наистина в Трудовец има улици с тротоари, които нямат настилка. Не го отричам. Нямаме физическата и финансова възможност да го решим този проблем – голям, в рамките на един, два или три мандата. Моят предшественик не е успял, преди него също не е, вероятно ще останат и след моето кметуване тротоари, които трябва да бъдат ремонтирани, възстановени и т.н. Дали Ви удовлетворява, или не, тук вече е въпрос на гледна точка от Ваша страна. Както виждате, работи се по подмяна и подобряване на инфраструктурата във всяко едно населено място. И винаги ще има нещо, което няма да е ремонтирано или ще подлежи на ремонт. Така е и в Столична община, и във всяка една, с което не се оправдавам, а обяснявам“, заяви в отговор кметът Гавалюгов.


Съветникът Тихомир Маринов попита дали се предвижда пътят покрай Жабешкото блато, който се ползва като алтернативен заради ремонта по главния път през Зелин, да бъде изкърпен с асфалт, а не с насипен материал. Иван Гавалюгов обясни, че е възложено на БКС да изкърпят появилите се дупки в участъка около бившето поделение. “А по отношение на разширението, габаритите на пътя са около 4 метра, направили сме разширение, за да могат да се разминават тежкотоварни автомобили включително, не предвиждаме асфалтиране“, обясни той и допълни, че след като завърши ремонтът на главния път, ще бъдат предприети действия и за ремонт на пътя покрай Жабешкото блато. 


Най-младият съветник Георги Данов постави въпрос, свързан с велоалеята между Ботевград и Трудовец. Според него липсват пътни знаци на самото пътно платно /входа-изхода на Ботевград/, които да сигнализират, че то предстои да се пресече от велоалея, като уточни, че е запознат, че пътят е собственост на АПИ.


Кметът Гавалюгов обясни, че каквото е заложено по проекта в частта “организация на движението – хоризонтална и вертикална планировка“ е изпълнено, но се ангажира да направи проверка. “Да, пътят е в обхвата на държавен имот, но ние има разрешение за строеж и съответно е част от проекта, който Община Ботевград изготви“, допълни той. 


Информацията за състоянието на пътната мрежа в община Ботевград и предприетите мерки за осигуряване на безопасността на движението с оглед предстоящата лятна ваканция на учениците беше приета с 19 гласа “за“ и 5 “против“.