Корнелия Нинова потвърди, че подава оставка като председател на БСП. Тя обяви своето решение на брифинг в централата на партия, предаде репортер на "Фокус".


Нинова заяви, че единствената лява партия в България е БСП, въпреки това обаче тя оцени резултата на левицата на последните избори като "катастрофални" и обяви, че поема отговорността за това.


"Аз поемам лично политическата отговорност. Подавам оставка. Свиквам Националния съвет. Той трябва да избере един от заместник-председателите, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл, отчети и избори започваме в цялата партия. Това означава нови общински председатели, областни председатели, структури на женското, младежкото и на ветераните движения, пряко избор на председател през септември и конгрес през октомври", заяви тя.


Лидерът на БСП в оставка обаче обяви, че ще остане в 50-ия парламент като народен представител: "Няма да напускам парламента. Избрана съм от народа и си оставам депутат".


Тя отказа да коментира дали ще се яви като кандидат на изборите за нов председател на левицата: "В момента не съм кандидат за лидер, а лидер, който си подава оставката".


Нинова обясни, че след нейната оставка лидер на партията ще стане някой от нейните заместници. Това са Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Владимир Москов. Оставката ѝ може да бъде приета само от членовете на партията, каза още тя.


На изборите на 9 юни БСП получи 151 557 гласа или 7,06 % от вота на гласувалите за парламент. За членовете за Европарламент левицата получи 7.01 %. Тя коментира изборния ден така:


"Изключително ниска избирателна активност, което е наказание за всички ни. Този път протестният вот се изрази чрез негласуване. Ако сега не ни светне червената лампа, следващият път сигурно ще е по-катастрофален. Всички, без ДПС и ИТН, губим гласове", каза Нинова.