На 18 юни Община Етрополе подписа ново рамково споразумение за периода 2024-2027 год. с четирите компании от Група Геотехмин /Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг/ за подкрепа на социално значими проекти в полза на местните общности. В периода 2024 – 2027 г. ще се подкрепят с дарения проекти по Благотворителна програма „Българските добродетели“, основана през 2018 г. по идея на проф. дтн инж. Цоло Вутов и четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН.


Това е дългосрочен проект за доброволна подкрепа и реализиране на социално значими каузи с траен ефект в областта на духовността и запазване на историческата памет, образованието, изкуствата, науката и др.


Рамковото споразумение бе подписано на официална церемония в Заседателната зала от кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД като представител на проф. дтн инж. Цоло Вутов и дружествата – основатели на Благотворителна програма „Българските добродетели“.


На събитието присъстваха заместник-кметовете Ивайло Георгиев и Катя Симеонова и от страна на „Елаците-Мед“ АД, д-р инж. Ивайло Николов, генерален директор, инж. Васил Шишков - директор Рудодобивен комплекс „Елаците“ и инж. Стоил Димитров генерален директор „Производство“. 


„Благотворителната програма „Българските добродетели“ е уникална не само за нашия район, но и за цялата страна. Щастлив съм, че точно на мен като кмет се пада изключителната чест да подпиша този договор с Група Геотехмин, за да работим заедно за развитието на Община Етрополе. Искам да изкаже огромна благодарност към основателите на програмата, затова че правят всичко възможно жителите на нашата община да живеят по-добре и да се чувстват щастливи в своя град, ползвайки благата, които им се предоставят“, каза инж. Владимир Александров при подписването. Той подчерта, че средства ще се инвестират за ремонтни и други дейности в образователните институции – детски градини и училища, в инфраструктурата, в благоустрояването и комуналните дейности в новосъздаденото общинско предприятие БКС, в дейности в сферата на културата, които в нашия град са традиция, и други дейности, които ще подобрят стандарта и качеството на живот на хората в Общината.


Доминик Хамерс припомни, че предишното споразумение, подписано с Община Етрополе преди четири години, е довело до реализацията на едни от най-мащабните проекти в областта на образованието и здравеопазването. Със средствата по Благотворителната програма „Българските добродетели“ е осъществен големият ремонт на СУ „Христо Ясенов“, част от който е обновяването на двата плувни басейна в училището, пространствата около тях и съблекалните. Преди това водните съоръжения бяха затворени от близо 6 г., заради липса на влагоуловители и децата пътуваха до други населени места, за да плуват. Също така беше изградена нова отоплителна система, благодарение на която се постига желаната температура във всички класни стаи през най-студените дни. Изградено е парно отопление и в общежитието и е сменена  настилката във физкултурния салон. В ПГ „Тодор Пеев“ са въведени мерки за енергийна ефективност, а в МБАЛ „Проф.д-р Александър Герчев“ е извършен ремонт на покрива и е закупен нов високотехнологичен рентгенов апарат. „Затова днес се радвам, че ще подпишем ново споразумение, което ще помогне за развитието на нови проекти, които ще имат положително отражение върху живота на местното население, ще му помогнат да повиши качеството си на живот и ще имат дълготраен ефект“, обобщи Доминик Хамерс.


Инж. Ивайло Николов също припомни част от успешно изпълнените проекти в Община Етрополе през миналия период и добави: „Като представител на Елаците-Мед искам да кажа, че за нас е удоволствие да присъстваме на подписването на новото споразумение, което поставя началото на нов програмен период по програмата „Българските добродетели“ за 2024-2027 год.Уверен съм, че следващите проекти, които предстои да се осъществят ще бъдат приоритетни и значими и съответно ще доведат до по-голямо развитие на Община Етрополе, за да могат всички жители да се възползват от новите придобивки.“