Асоциацията на земеделските производителив България (АЗПБ) се включва активно към протестите на зърнопроизводителите от вторник.

Това декларира председателят й Ивайло Тодоров. Това на практика означава, че почти всички фермери в страната ще излязат на протести.

В асоциацията освен зърнопроизводители, членуват още зеленчукопроизводители, овощари, лозари, животновъди и представители на други сектори от земеделието.

Протестите ще се провеждат по райони и в различни дни. Те ще започнат от района на Велико Търново, Павликени, Белене, Никопол, Свищов.

Производителите ще блокират във вторник разклона на Горна Студена по главния път София - Русе.
По думите на Ивайло Тодоровстопаните от тези региони пострадаха от сушата миналата година и все още не могат да наваксат със загубите. Членове на асоциацията се включиха през тази и миналата седмица в протестите от Старозагорско и Ямболско.

Исканията на земеделските производители са държавата да изплати предвидените за тази година 147 млн. лв. национални доплащания (субсидии) и да заложи в бюджета на страната за 2009 г. (който вече се разглежда в парламента) - 378 млн. лв.

Липсата на национални доплащания от държавата за земеделските производители през следващата година може да доведе до фалита на много от тях, е мнението на председателя Ивайло Тодоров.

Приетият от правителството бюджет за 2009 г. не предвижда държавни субсидии за фермерите.
България е единствената страна в ЕС, в която не са предоставяни такива доплащания от държавния бюджет, бе категоричен той.

Припомняме, на 8 ноември на национален протест зърнопроизводителите предупредиха, че приключват с мирните протести. До този момент обаче няма официално оповестено намерение за това как ще продължат да отстояват интересите си.