На 18.07.2024г., в 10 ч., в заседателната зала на Община Етрополе, се състоя Учредително събрание на Сдружение с нестопанска цел „МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА-ЕТРОПОЛЕ“.


Сдружението е доброволна, независима организация с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, по смисъла на чл.19, ал.2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел и подлежащо на регистрация по реда на същия закон, което чрез своите членове - български дееспособни физически и юридически лица, допринася за удовлетворяване на нуждите и реализиране на инициативите на местната общност.


 Събранието се проведе при следния дневен ред:


1. Учредяване на сдружение юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза „Местна инициативна група –Етрополе“;


2. Приемане на Устав на Сдружение „Местна инициативна група – Етрополе“;


3. Избор на членове на Управителния съвет на Сдружение „Местна инициативна група – Етрополе“;


4. Избор на Председател на Управителния съвет на Сдружение „Местна инициативна група – Етрополе“;


5. Определяне на годишен членски внос.


На събранието присъстваха всички 7 /седем/ учредители - / 1 /един/ представител на публичния сектор,  3 /трима/ представители на  стопанския сектор и 3 /трима/ представители на нестопанския сектор/ от община Етрополе, както следва:


1. Община Етрополе, представлявана от кмета на община Етрополе – Инж. Владимир Александров – представител на публичния сектор.


2. Сдружение „КЛУБ НА МИНЬОРА И МИННОТО ДЕЛО ПРИ ЕЛАЦИТЕ-МЕД – ЕТРОПОЛЕ“, представлявано от  Петя Илиева Пенкова


3. Сдружение „КЛУБ "СПОРТ И ЗДРАВЕ" – ЕТРОПОЛЕ“, представлявано от Иван Георгиев Мишев


4. „МЕДИКЕТ ЦЕХ“ ЕООД, представлявано от управителя на дружеството  – Иван Димитров Иванов.


5. ЗП ЦВЕТОМИР ХРИСТОВ –  с представител Цветомир Христов


6. ВАСКОНИ КОМЕРС 2008 ЕООД–  с представител Светла Петкова


7. ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ – ЕТРОПОЛЕ- с представител Галин Павлов


В състава на УС на МИГ Етрополе  с:


1. инж. Владимир Александров -председател на УС


2. Цветомир Христов- член на УС


2. Петя Илиева Пенкова – член на УС


3. Иван Георгиев Мишев-член на УС


4. Иван Димитров Иванов-член на УС


Ще бъде създаден официален интернет сайт на СНЦ „МИГ Етрополе“, който да популяризира дейността му и ще предоставя информация на всички заинтересовани страни за новините и развитието му.


Следва да се подчертае, че стратегиите за ВОМР, изпълнявани от МИГ са най-близкият и улеснен начин местните общности да получат достъп до „европейските“ средства (до 200 000 евро). Улеснява и по-малките кандидати, които се състезават само с конкуренти от местната си общност, а не от цялата страна. За изминалия програмен период прилагането на подхода ВОМР е помогнало на хиляди хора и организации да получат финансиране на идеите като общата стойност на одобрените проекти до края на 2021 г. е за близо 250 млн. лв. Допустимите кандидати са както общински администрации, така и земеделски производители, предприемачи, читалища, неправителствени организации в определени сфери, спортни клубове и образователни заведения.