С решение от месец април тази година местният парламент учреди Общински фонд за подкрепа на професионално развитие на кадри в сектор “Здравеопазване“ за Община Ботевград и прие Правилник за организацията и реда на работа на фонда. Съгласно разпоредбата на чл. 2 от Правилника, средствата за този Общински фонд се осигуряват от бюджета на Община Ботевград, като същите се определят за всяка календарна година по предложение на комисия, създадена по реда на Правилника. Поради обстоятелството, че Правилникът за организация и работа на фонда е нов и през месец септември предстои откриване на процедура по кандидатстване за финансово подпомагане на обучението на студенти по медицина и студенти по здравни грижи, а именно лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, е необходимо да бъдат осигурени средства, които да послужат за отпускане на стипендии на одобрените кандидати за период, обхващаш първия семестър на новата академична година. 


Съгласно разпоредбата на чл. 15, ал.1 от Правилника, размерът на стипендията се определя в зависимост от средния успех на студента за всеки изминал семестър, като при успех от и над Много добър 5.00 стипендията е 70% от минималната работна заплата за страната, а при успех от и под много добър 4.99 – 60% от минималната работна заплата за страната към момента на кандидатстване. 


При направено предварително проучване и след проведена среща със студенти по медицина и студенти по здравни грижи, които са с постоянен адрес в община Ботевград, се установи, че към настоящия момент има около 10 души, които проявяват интерес и желание да кандидатстват за ежемесечна стипендия по реда и условията на Правилника. С оглед на това ще бъде необходимо първоначално в бюджета на Общинския фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор “Здравеопазване“ да бъде заложена сумата до 20 000 лева. 


Това се посочва в докладна записка, с която общинското ръководство иска съгласието на местния парламент за отпускане на средствата. Проектът на решение е включен в дневния рад на редовното заседание на Общински съвет – Ботевград, което ще се проведе този четвъртък.