Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров подписва  договор с Министерството на труда и социалната политика по Процедура BG-RRP-11.010 „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“ по Националния план за възстановяване и на обща 2 549 880,45 лв. за преустройство и пристрояване на Дом за стари хора в гр. Етрополе.


Със средствата от държавния бюджет ще бъде извършено преустройство и пристрояване на съществуващата сграда на Дом за стари хора - гр. Етрополе с цел привеждане й в съответствие с изискванията за предоставяне на услугата „Резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст“ (РГВХ). Дейностите по проекта предвиждат обновяване на предоставянето на съществуващата сграда на Дом за стари хора, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, изграждане на пристройка към нея, закупуване на ново обзавеждане и оборудване и облагородяване на прилежащите пространства, с оглед по-качественото на жилищна грижа за хората , живеещи в Дома.


С реализацията на проекта ще бъдат постигнати следните цели:


- ще бъде подобрена материалната база на Дома за стари хора;


- ще осигурени условия да бъдат близки до домашната среда за живущите в Дома;


- ще подобри енергийните характеристики на сградата чрез въвеждането на мерки за енергийна ефективност;


- ще се използва енергопотреблението на сградата чрез изграждането на фотоволтаична инсталация.


В резултат на успешното изпълнение на проекта Домът за стари хора в гр. Етрополе ще отговаря напълно на стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст по отношение на специализираната среда за предоставянето на услугата. Сградата на Дома ще бъде приведена в пълно съответствие с изискванията за осигуряване на достъпна среда и енергийна ефективност, което от вашата страна ще допринесе за намаляване на разходите и пестене на енергия.


Източник: Общината