По време на ремонта на централната градска част – етап 1, бяха премахнати три дървета – конски кестен, което породи недоволство, изразено под пост във Фейсбук. Още преди началото на ремонтните дейности стана ясно, че премахването на тези дървета е наложително. На брифинга днес кметът Иван Гавалюгов припомни, че те са засадени върху канализацията, корените им са нараснали и причиняват запушване на тръбите.  


“При почистването миналата година, когато подготвяхме терена за започване на строително-ремонтните дейности в централната градска част, почистване и проверка на канализацията, поради влошена проходимост, с камера се видя, че корените на тези дървета са проникнали дълбоко в самата канализация. Абсурд е да се засажда дърво върху действаща канализация. Това се е случило през 80-те години на миналия век, когато е правен ремонтът на площада. Има архивни снимки, които показват самата канализация, преминаваща успоредно на корекцията на Стара река и върху нея. В някакъв период са засадени тези кестени. Защо точно върху канализацията – нямам обяснение. Факт е, че кореновата система е проникнала в нея и я запушва. Тогава изрязахме корените. Специалистите казаха, че въпреки това те ще израснат отново и ще предизвикат запушване на канализацията“, обясни той.  


“Нещата се променят, централна градска част, поне откъм озеленяване и откъм дървета, е два пъти по-озеленена, отколкото преди 30 години, това става ясно и от кадри, които се разпространяват в социалната мрежи. Разбирам загрижеността на всички граждани относно зелената система, но има конкретна причина тези дървета да бъдат премахнати. Не можем да преместим канализацията. Ще посадим други дървета на подходящи места, така че да се извърши така нареченото компенсаторно залесяване“, допълни градоначалникът.