Това показват предпроектните проучвания, поръчани от общината


След като община Ботевград се отказа да изгражда нова модулна пречиствателна станция за питейни води в Зелин, бе приет друг вариант -  качеството на водата да се подобри чрез модернизация на съществуващите две пречиствателни станции . Преди няколко месеца бе възложен проект за предизвестиционни проучвания.


„Имаме изготвен проект, имаме индикативна стойност, имаме и два разработени варианта за ремонт на пречиствателната станция „Чеканица 1“, от която възнамеряваме да предоставяме вода и за вилната зона в Зелин. Индикативната стойност на проекта е около 8 милиона лева, без ДДС. Предстои съвместно с „ВиК София“ на работна среща следващата седмица да изберем един от двата варианта. Те са на относително еднакви като стойност, но по технология са различни. Следващата стъпка е възлагане изработването на технически проект и да се осигури необходимото финансиране“ - коментира кметът Иван Гавалюгов. „За подобрява на водоснабдяването освен подмяна на тръбите е важно да имаме качествено пречистена вода“ - допълни той.


Проектът предвижда пречистването на бъде механично на две степени, химично и биологично. Остава и главният въпрос - да се осигурят средствата за модернизация на пречиствателната станция.


„Аз смятам, че на фона на средствата, които сме осигурили за други важни обекти, ще успеем да осигурим 8 милиона лева. Това е приоритетна инвестиция и съм сигурен, че ще намерим средства. В най-неблагоприятния случай може да теглим заем. Убеден съм, че общинските съветници биха го гласували. Но това е само ако не успеем да осигурим държавно финансиране“ - заяви още кметът Иван Гавалюгов.