Днес в общината се проведоха консултациите между представителите на парламентарно представените партии за състава на СИК за изборите на 27 октомври.
От ДПС  участваха трима представители – Павлин Марков и Ромелия Колева, упълномощени от Дилян Пеевски и Чавдар Николов, упълномощен от Джевджет Чакъров.
Очакванията, че напрежението по време на консултациите ще се породи заради разцеплението в ДПС, не се оправдаха.  Представителите и на двете крила бяха съгласни с предложеното от общината разпределение на квотите. Разпределението се прави съгласно указанията на ЦИК, въз основа на последните изборни резултати.
Скандал по време на консултациите предизвика представителят на „Възраждане” Красимир Тончев. Той заяви, че няма да подпише протокола, тъй като вероятно ще има предложения за промени и поиска да ги внесе писмено утре.  От администрацията обясниха, че протоколът ще бъде подписан във вторник, а целта на консултациите е именно това – партиите да направят предложения и да ги обсъдят. Ако постигнат консенсус, ще подпишат протокол. Ако не  се разберат – членовете на СИК ще бъдат назначени от Районната избирателна комисия /РИК/. Обясниха му също, че няма смисъл да прави сравнение с разпределението на предишните избори/ което той също поиска/, защото на изборите на 27 октомври „Възраждане” ще има повече представители  в секционните комисии в сравнение с предишните избори. След няколко минутен разговор на висок тон Красимир Тончев поиска време, за да изпрати имейл до централата на партията  и да получи отговор. Върна се след 15 минути и обяви, че е съгласен с предложеното разпределение.
Останалите партии нямаха възражения.
На изборите на 27 октомври  в секционните комисии най-много представители ще имат ГЕРБ-СДС – 117, от които 15 председатели. ПП-ДБ ще имат 67 представители в СИК, от които 9 председатели.  „Възраждане” ще имат 66 представители, от които 8 председатели. По 45 представители ще имат ДПС, БСП, ИТН.
Партия „Величие”  не участва в консултациите, тъй като няма парламентарна група. Според тълкуването на ЦИК „Величие” не се определя като парламентарно представена партия.
Броят на членовете в секционните комисии в община Ботевград е 385 в  44 изборни секции.