„ОтПечатЪци“ – така се казва втората самостоятелна изложба на художничка Даяна Тинева. Тя е родена в Ботевград. Тази година Тинева завърши Софийския университет „Свети Климент Охридски“ със специалност „Изобразително изкуство“, а от няколко дни тя е преподавател по изобразително изкуство в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ - Ботевград.


Изложбата „ОтПечатЪци“ бе официално открита вчера – 24 септември. Експозицията е подредена в конферентната зала на Исторически музей – Ботевград.


Това е втора самостоятелна изложба на Даяна Тинева пред публиката в родния й град, но първата, в която тя се представя със своя оформена и зряла творческа концепция, като вече дипломиран художник-график. Този път младата художничка е показва 18 свои творби - част от дипломния ѝ проект на тема „Подсъзнателен отпечатък“, разработен изцяло в областта на печатната графика и изпълнен с четирите най-често срещани графични техники: офорт, акватинта, линогравюра и сух печат – преге.


Изборът на тема е провокиран от интереса на Даяна Тинева към психологията, и по-конкретно от метода на швейцарския психиатър Херман Рошах, който в началото на 20 век създава система за изследване на подсъзнателните мисли на човека и диагностика на психичното състояние, чрез проактивен тест с мастилени петна. Тази методика успешно се използва и днес, като тестовете са обогатени и усъвършенствани с напредването на съвременната наука.


Изложбата „ОтПечатЪци“ ще бъде на разположение на всички ценители на изкуството до средата на месец декември 2024г.