Общинският съвет излезе с декларация, подписана от всички съветници. Тя бе прочетена в края на днешното редовно заседание.


С нея съветниците декларират пред жителите на община Ботевград, че сега и в бъдеще не биха подкрепили каквото и да било инвестиционно предложение, ако няма гаранции за неговата екологична безопасност.


“Не бихме допуснали нито един проект, за който има съмнение, че вреди на здравето на хората, на чистотата на въздуха, водата и почвата. 


Правим тази декларация и във връзка с издаването на разрешения за проучване на находища на полезни метали в землищата на селата Краево, Гурково и Литаково. Настояваме за публична информация, за екологична оценка на проекта, за информационна кампания сред населението в общината.


Декларираме убеждението си, че важните въпроси трябва да се решават като се чуе мнението на гражданите. Когато става дума за здравето на хората и чистотата на природата, ние нямаме право на грешни решения“, това се казва още в декларацията на местния парламент. 


В нея се припомня, че ОбС Ботевград два пъти единодушно върна искането на разрешение от софийската фирма “ГИР Консулт“ да започне проучване за изграждане на ветроенергиен парк в землището на село Врачеш -  с мотива за становище от Общинския експертен съвет по устройство на територията, а след това с мотива да се проведе информационна кампания с гражданите, да се чуе мнението на еколози, експерти и учени. След ясно изразеното обществено недоволство фирмата изпрати уведомително писмо до Община Ботевград, че оттегля инвестиционното предложение.