По време на редовното заседание на Общинския съвет вчера, когато на дневен ред бе докладната за готовността на училища и детски градини за новата учебна година, съветникът Тихомир Найденов насочи вниманието към безразборното каране на електрическите тротинетки в Ботевград.


“Това е един изключително наболял проблем, който всеки един от нас, управляващ автомобил, вижда. Електрическите тротинетки буквално летят по улиците. Карат ги деца – невръстни, по две се качват“, каза той и съобщи за инцидент в парка, на който не е бил пряк свидетел. Момиче под 14-годишна възраст блъска малко дете. За щастие детето не е пострадало сериозно. 


Според съветника трябва да се вземат бързи и адекватни мерки, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще. Той даде пример с други общини, в които вече са приети промени в наредби, регламентиращи карането на тротинетки. 


“Ако трябва съветниците заедно с общинската администрация и органите на КАТ да въведем някакви мерки, защото инцидентът в парка е минал само с уплаха и ожулвания, но не сме далече от нещо фатално, което би следвало да избегнем“, заяви той. Тихомир Найденов се обърна към колегите си в Общинския съвет – да загърбят всякакви разногласия и да се обединят при вземането на решение за справяне с този проблем. 


“Не е нормално да се карат тротинетки с такава скорост, а през нощта и без светлоотразителни елементи. Наистина не разбирам какви са тези родители, които позволяват на децата си да карат тротинетки късно вечер“, допълни той и призова да се видят добрите практики в други общини и още на следващата сесия да се приеме наредба, която да реши проблема с безразборното каране на тротинетки на територията на общината. 


Председателят на Общинския съвет д-р Илин Черняшки заяви, че подкрепя изказването на колегата си. “Едва ли има колега в залата, който да не споделя това притеснение“, заяви той. 


Петя Кочкова съобщи, че е забранила ползването на тротинетки без родители, тъй като ученик на ОУ “Н. Й. Вапцаров“ се е озовал в “Пирогов“, за щастие с леки наранявания. 


“Въпросът е многоспектърен, но тук Общината трябва да вземе мерки. Ние, като екипи - училищни, отправяме съвети, даваме напътствия, не винаги сме чувани. Но обясних, че с това се нарушава спокойствието на гражданите, рефлектира върху всички семейства и върху тях самите“, добави тя.