Предстои сключване на споразумения за финансиране на три проекта, с които Община Ботевград е кандидатствала през август месец тази година. Документите ще бъдат внесени през другата седмица в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Средствата за обектите са одобрени с решение на Народното събрание.  Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на редовния брифинг с местните медии.  


“Списъкът с общинските инфраструктурни обекти се актуализира на всяко тримесечие и общините имат възможност да го допълват. Ние сме го допълнили до размера на лимита за община Ботевград с обект – “Основен ремонт на улица “Гурко“. Става дума за непешеходната част, която ще стане пешеходна, коментирали сме го вече. При всички положения ще включим този обект в бюджета на Община Ботевград за 2025 год. 


Изграждането на улици в ЖК “Васил Левски“ /между стария старата и новата част на квартала/. В момента там изграждаме нова ВиК инфраструктура по проект, финансиран от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда. Като бъде изградена подземната инфраструктура, нашите намерения са още през следващата година изградим улици, тротоари и осветление. Определено има интерес към закупуване и реализиране на строителство в тази зона. В града, като цяло, има недостиг на свободни имоти или на имоти, които се продават. Затова и цените са постоянно нарастващи. По този начин ще дадем възможност на хората да си закупят общински терени и да реализират било то еднофамилна, двуфамилна къща, или някаква кооперация, съобщи още кметът Гавалюгов. –В Ботевград има инвестиционно търсене и от строителни фирми от други населени места. За щастие градът е добре икономически, близостта му до София е голямо предимство, което води и до засилен инвеститорски интерес за производствени и складови дейности, и респективно за изграждане на жилища“, допълни той.


Третият проект, с който Община Ботевград кандидатства, е преобразуването на Младежкия дом в Младежки център. “За обекта, от една страна, имаме осигурено финансиране  по Плана за възстановяване и устойчивост, Етап 1 беше включен в бюджета за 2024 год. По време на строителството се оказа се, че има нужда от усилване на конструкцията. В първоначалния проект беше предвидено изграждането на тази междинна плоча, така че тези допълни средства отново сме ги поискали от държавата“, обясни кметът. 


“Очакваме, след като вече са одобрени тези три искания, да сключим споразумения за тях. Надявам се да бъдат финансирани тези обекти. По всичките, първоначално шест обекта, с които кандидатствахме още в началото на годината, има сключени споразумения и се работи по тях. Едни са в по-начален етап на реализиране, като подмяната на водопровода във Врачеш и ремонта на пътя Новачене – Боженица, а други са в доста напреднала фаза, като изграждането на канализация и водопровод по главния път за вилна зона Зелин. Така че голяма част от предвидените инвестиции ще бъдат реализирани в рамките на тази година. Надявам се тази програма да продължи. Поне така беше обявено от предходното редовно правителство. Смятам, че всички възприемат, и политически партии, и общините, разбира се, че това е един сравнително справедлив и предвидим начин, по който могат да се реализират важни общински инфраструктурни обекти“, коментира Иван Гавалюгов. 


Стойността на проекта за ул. Гурко е около 1 200 000 лева. За изграждане на улична мрежа и съоръжения в ЖК “Васил Левски“ са необходими около 3 000 000 лева. Близо 1 500 00 лева са нужни за довършване на Младежкия център.