На 7 декември 2024 година се навършват 90 години от преименуването на Орхание в Ботевград. По този повод Исторически музей – Ботевград, Сдружение “Орханиец“ и Ротари клуб – Ботевград обявяват конкурс за рисунка на тема: С името на Ботев. 


Конкурсът ще се проведе в две възрастови групи – първа - за ученици от 10 до 14 години, и втора – за ученици от 15 до 19 години. Препоръката на организаторите е форматът на хартията за рисуване да не бъде по-малък от А4. Няма ограничения по отношение на техниките и пособията, които ще бъдат използвани.


Рисунките ще се приемат в Исторически музей – Ботевград, като срокът е до 10 ноември 2024 год. /включително/.


Организаторите отправят и предизвикателство към участниците – всеки на гърба на своята рисунка да сподели накратко защо избира да нарисува точно тази творба. 


Всички рисунки ще бъдат отпечатани и поставени на таблата “Хетеротопии“ в центъра на Ботевград. 


Жури ще оценява рисунките в периода 11 ноември – 5 декември 2024 год. То ще бъде съставено от независими експерти с  академично образование в сферата на изобразителното изкуство. 


За авторите на творбите, класирани на първите три места в двете възрастови групи, са предвидени награди. Церемонията по награждаването ще се състои в Исторически музей – Ботевград на 7 декември. На тази дата преди 90 години в Държавен вестник е обнародвана заповедта за преименуването на Орхание в Ботевград.


Конкурсът за рисунка “С името на Ботев“ е само едно от събитията, посветени на годишнината. Предстоят и други, които ще бъдат оповестени на по-късен етап.