Очакваният положителен пробив в учителската стачка не се случи.

Третите разговори между синдикати и министри, домакинствани от президента завършиха без резултат.

„Добрата новина се отлага", каза президентът Георги Първанов след близо тричаса разговори.

Според неговата оценка, общо е мнението, че образованието трябва да бъде утвърдено като действителен национален приоритет.

„Моето впечатление от разговорите е, че и двете страни - и синдикати, и правителство оценяват необходимостта от продължаване и задълбочаване на реформите в средното образование", каза Георги Първанов.

Той коментира, че в хода на преговорите е извървян немалък път за сближаване на позициите по стъпките за увеличаване на учителските заплати.

Постижението е, че има обща воля за октомврийска (за 2007 г.) стъпка на увеличение на заплатите", съобщи президентът и посочи, че тази стъпка сега се коментира с различни проценти, но няма предложение за по-малко от 10 процента.

„Оттам нататък различията са съществени", заяви Първанов

Според предложението, направено неофициално от министрите, учителските заплати се вдигат на три стъпки - по 10 процента от октомври 2007 г., май 2008 г. и следващия октомври, с два пъти по 5 процента за диференцирано заплащане.

Позицията на учителските синдикати предвижда също три стъпки, но по 20 процента, при това в различно време - втората  и третата стъпка са от 1 януари 2008 г. и 1 юли 2008 г., отбеляза президентът. Според него има ресурс „още за известно придвижване и от двете страни".

Държавният глава каза още, че има обща воля да се намерят решения за преодоляване на изоставането в учебния процес. Той подчерта също, че е общо мнението, че трябва да бъдат отклонявани всякакви опити за политически спекулации.

„Няма никакво съмнение, че трудът на учителите, на хората в средното образование и заетите във висшето образование е недооценяван в целия български преход. Едва ли бихме могли с един замах да преодолеем цялото това изоставане." - отбеляза Първанов.

Според  него идеално решение няма да бъде постигнато. По думите му,  трябва да се постигне решение, което да даде силен стимул за развитие на образованието, решение, което е реалистично, което е постижимо за бюджетните възможности на страната.

Председателят на стачния комитет Николай Николов изрази задоволство, че зя първи път правителството е представило конкретна оферта.

„Каквито и разчети да бъдат правени, увеличението от 1 октомври трябва да е достатъчно високо, за да може колегията да разбере, че усилията за подобряване на доходите продължават, така че към юли следващата година средната брутна заплата да е не по-малко от 650 лева", категорично заяви Николов.

Той добави, че без да бъдат осигурени 4.7 процента от БВП, т. е. без промяна в рамката на бъдещия бюджет, е невъзможно да бъдат  удовлетворени стачните искания.

„Ще водим ефективни преговори, но стачката продължава. Тя е ефективна и безсрочна, и в 16.30 часа в понеделник ще бъдем на местата на митинги." - заяви председателят на стачния комитет.                

Президентът Първанов изрази надежда проблемът да бъде разрешен още през следващата седмица.

  Според Желязко Христов, Целият въпрос е, че изпълнителната власт до днес продължава да се държи като магаре на лед, обвинява синдикатите в какво ли  не, влючително в политически машинации и корупция

 Аз се надявам, каза той, че утре ще информираме главния прокурор да започне незабавно проверка и да види кой плаща протестите на хората

От утре ние ще изговорим кой за какво плаща в държавата ни, с несъбиране на данъци достатъчно и корупция, заяви още той.

 По думите му, офертите на управляващите не удовлетворяват учителската колегия и станите комитети.

Той съобщи, че заместникът му Пламен Димурров утре е на среща със стачните комитети във Варна, а самият той - на регионална конференция.