"Ако не се приемат от депутатите нашите искания, учителите и непедагогическия персонал в България категорично заявяват, че учебната година 2007-2008 г. е невъзможно да бъде завършена".

Това се казва в протестна декларация на учителите и непедагогическия персонал, отправена до председателя на Народното събрание Георги Пирински, министър-председателя Сергей Станишев и до председателите на бюджетната комисия и Комисията по образование и наука към Народното събрание.

"В Закон за бюджет на България за 2008 г. са предвидени 4.2% от БВП за образователната система у нас, от които 3.9% за средното образование.

Категорично заявяваме, че тези средства ще доведат до реална опасност от срив в образователната система", пише още в протестната декларация.

Учителите настояват 4.7% от БВП да отиват за образование, защото според тях това е абсолютния минимум, който ще гарантира нормалната работа на образователната система у нас.

Действията ви показват, че единствената реформа по същество недофинансирана, която готвите чрез въвеждане на делегираните бюджети, се изразява в закриване на български училища и масови съкращения сред педагогическия и непедагогическия персонал, се посочва в декларацията.

Ако приемете закон за Бюджет 2008, в който сте предвидили едва 4.2% при нужен минимум от 4.7% от БВП има сериозна опасност, поради недофинансиране още от средата на следващата година много български училища да затворят врати, смятат синдикатите.