Екипи на Министерството на извънредните ситуации проведоха вчера над 180 спасителни операции за ликвидиране на последствията от силния вятър и снеговалежа.

Няма населени места без телефонни връзки и с прекъснато водоподаване.
С изключение на община Своге, област Софийска, някои квартали на София и село Висока Могила, община Бобошево, област Кюстендил, електрозахранването навсякъде е възстановено. Осигурен е достъп до всички населени места.

На спешния телефон 112 и в Ситуационния център на МИС към 20:00 часа вчера е получена информация за 74 паднали дървета на улични платна и върху автомобили.
Четирите екипа на Териториалната дирекция на МИС в София са отстранили дървета общо от 38 адреса, 12, от които са върху паднали автомобили. Екипите продължават работа в столицата.

Припомяме, по-рано днес от Гражданска защита съобщиха, че техни екипи работят по множество сигнали за пътнотранспортни произшествия, скъсани кабели паднали дървета и билбордове.

В община Бургас са отстранени паднали дървета и клони на пътя за село Твърдица, пътя Бургас - Крайморие, до бензиностанция на „Лукойл" и върху лек автомобил на "КАТ" на пети км. в Бургас. Екип на бургаската дирекция на МИС е отстранил опасно наклонени дървета на ул. "Искър", до хотел "Аква", в двора на у-ще "Отец Паисий" и в двора на бл. 11 на ул. „Москва". Районите са обезопасени. Спасители са обезопасили опасно надвиснала висящи ламарини от покриви на блокове на ул. „Самуил" и на ул. „Цар Асен" №12.

Отстранени са паднали дървета и билбордове по пътя Бургас - Созопол в участъците до Пода, Крайморие и Маринка и паднала топола на ул. „Одрин" в Бургас. Екипи на МИС и на фирма „Бургас-Бус" са отстранили паднало платно на билборд върху тролейбусните жици по пътя от пл. „Трапезица" към к-с „Меден Рудник". Пътят е обезопасен. Премахнати са паднали дървета по на пътя между селата Бата и Страцин в община Поморие.

Във Варна екипи на МИС са отстранили паднали дървета на ул. „Места" в кв. „Аспарухово" и от покрив на къща на ул. „Чаталджа" №7.
В село Чифлик, област Кърджали спасителен екип е отстранил паднала топола, която е разрушила част от покривната конструкция на къща.

Екипи на МИС са отстранили паднали дървета по пътя Радомир - Батановци, зад Двореца на културата в Перник, на ул. „Твърди ливади", бл. 42, на ул. „Бродо" и върху автомобил на ул. „Кракра" №7.

В село Скобелево, община Родопи, област Пловдив е отнесен част от покрива на кметството. Група на Териториална дирекция "Гражданска защита" - Пловдив е извършила оглед и е изготвила протокол за нанесените щети. Пострадали няма.

Пловдивските спасители са отстранили паднало дърво на пътя Пловдив - Ягодово, висящи ламарини на павилион за вестници на ул. „В. Търново" №71 и на ул. „Шилев", както и висящ билборд на бул. „Марица" №102. Отстранена е висяща ламарина от покрива на жилищен блок на ул."Цар Иван Асен 2" в Асеновград.
Екипи на МИС в Русе са демонтирали откачени билбордове от покриви на бл. „Българска роза.

Закъсали два тежкотоварни автомобила, които са препречили пътното платно са извлечени от Спасителна група на МИС в София.
На пътя Е-772 между селата Пролаз и Презвитер Козма, в община Търговище, вследствие на ПТП, е ранен човек. Изпратената линейка катастрофира с друг автомобил и пропада в крайпътната канавка. Спасителна група на МИС в Търговище към 00:10 часа е изтеглила катастрофиралата линейка.

В община Омуртаг към 23:43 часа спасителна група на Териториалната дирекция на МИС в Търговище изтегля закъсал автомобил между селата Вардун и Долно Новково с четирима пътника. Пострадали няма.

Хасковските спасители са отстранили паднало дърво на ул. „Св. Кирил и Методий" и висящи ламарини от покрив на жилищна сграда на ул. „Георги Кирков" №57-63 и от бл. „Орфей" №22.

В Шумен спасителите на МИС са отстранили паднало дърво на ул. „Кирил Методий" № 70 и паднал билборд на пътя Русе - Варна.

В Благоевград е паднала ограда на строителен обект на ул. „м-р Ст. Иванов" №6. Оградата е изправена.

Екипите на МИС са в денонощна готовност за отстраняване на инциденти и оказване на помощ.