Над 107 милиарда човека са се родили на Земята през цялата история на човечеството, която е започнала преди 162 хиляди години, твърди специалистът по статистика от Нидерландския център по математика и информатика Петер Грюнвалд (Peter Grunwald).

Според неговите изчисления, проведени по поръчка на месечното списание "Квест" (Quest), живеещите днес на нашата планета 6,7 милиарда човека представляват само 6% от всички обитавали я някога хора.

Грюнвалд признава, че в това число (107,5 милиарда човека) не трябва да сме напълно сигурни, защото за числеността на населението и раждаемостта в древните периоди на историята е известно твърде малко или въобще нищо.

В същото време изследователят смята за неверни твърденията на някои учени за това, че сега на Земята живеят повече хора, отколкото през цялата история на човечеството.

Въпросът "Колко общо човека са се родили на Земята за цялата история на човечеството?" е бил признат за най-интересният въпрос за 2008 година от общо 101, предложени на списанието "Квест".

До това мнение е стигнало сформираното от изданието жури, в състава на което е и нидерланският космонавт Андре Кейпърс (Andre Kuipers), летял до Международната космическа станция с руския кораб "Съюз".