91-годишен американец реши да предложи за продажба на търг глобус на Адолф Хитлер, открит от него през април 1945 г. в разрушената от бомбардировките на съюзниците резиденция на фюрера „Орлово гнездо”, предаде АП.

В момента, в който Джон Барсамян, участвал във Втората световна война като обикновен войник, попаднал във високопланинската резиденция на Хитлер, стопанинът на дома вече не е бил между живите и практически цялото имущество вече е било разграбено, включително кожената тапицерия на диваните.

Американецът отнесъл със себе си глобус на фюрера, негов пистолет и кинжал, както и още няколко предмета. В продължение на 60 години той е пазил реликвите в дома си в Калифорния и разказвал за съществуването им само на най-близките си приятели.

Синът на Барсамян Бари казва, че баща му, който преживял смъртта на съпругата си и рак, решил да продаде глобуса, докато все още може сам да разкаже неговата история и да сподели спомените си от войната.

Глобусът ще бъде продаден заедно с цялата документация, с която американецът легално го е внесъл в страната си.
От аукционната къща, която организира търга, казаха, че има две снимки на Барсамян на развалините на „Орлово гнездо”, който държи глобуса като „новородено бебе”.

Търгът ще се състои на 13 ноември в Сан Франциско, оценъчната стойност е 15 000 – 20 000 долара.