Далай Лама, духовният и светски лидер на Тибет, заяви, че сексът доставя само мимолетно удовлетворение, а после създава  проблеми. Целомъдрието от своя страна предлага по-добър живот и "повече свобода".

"Сексуалният натиск, сексуалното желание - мисля, че тези неща задоволяват само за кратък период и често водят само до усложнения", каза Далай Лама на английски без преводач пред репортери в хотел в Лагос.

Според него, семейният живот води до прекалено много възходи и падения в духовен план.

"Естествено, като човешко същество... някакво желание за секс идва, но след това използваш човешкия интелект за да осъзнаеш, как двойките са пълни с проблеми. А и в някои случаи нещата свършват с убийства или самоубийства".

Има утехата във въздържанието от секс въпреки, че "нещо ни липсва, но в същото време, ако гледаме по-общо на живота, той става по-добър, има повече независимост, повече свобода."

"Прекалено много се привързваш към децата, към партньора". Това според 73-годишния носител на Нобелова награда за мир е "една от пречките към духовния мир."

Почитаният от последователите си като крал-божество Далай Лама пристигна в Лагос в петък на тридневна визита, поканен за да участва в конференция. Не е правил никави политически речи в южноафриканската държава Нигерия.