Във втория кръг на турнира Юрокъп "Динамо" се справи лесно с българския "Академик". Съдбата на двубоя се реши в ... първата четвъртина, която синьо-белите спечелиха с резултат 24-4.

В кафенето на Двореца на спорта "Крилатское" запалянковците обсъждаха не предстоящия мач на домакините от "Динамо" с "Академик". Току-що в новините по телевизията бяха съобщили, че футболните клубове на "Химки" и "Сатурн" от следващия сезон ще бъдат обединени в един отбор.

 - Вероятно същото ще се случи и в баскетбола - предположи един от феновете на "Динамо". - След като във футбола започнаха да стават такива работи! Сега можем да очакваме, че ще слеят баскетболните "Химки" и "Триумф" Люберци. И какво ще стане тогава? Надявам се, че "Динамо", както го е имало и има, ще го бъде и занапред, а Дейвид Блат ще ни направи първи и в Русия, и в Европа.

Самият наставник на синьо-белите бе внимателен в прогнозите си преди мача с "Академик".

- Това е опитен отбор - казва Дейвид. - Все пак е шампион на България в последните 8 години. Спомнете си как в първия кръг УНИКС го победи толкова трудно като гост. Главното е да не дадем на съперника да почувства своята игра в първите минути. Ако не им дадем да дишат в стартовата четвъртина, то ще победим леко.

СТАРТОВИЯТ НОКАУТ

Баскетболистите изпълниха буквално наставленията на треньора: започнаха със зонова защита, срещу която съперникът нищо не можеше да направи. Звучи като на шега, но своите първи точки гостите отбелязаха едва в осмата минута на мача, когято на таблото вече стоеше 15-0. 13 от тези 15 точки бе отбелязал Тревис Хансен.

"Академик" бе заложил на стрелба от трите точки. Но динамовци пазеха толкова здраво, че всичките им 9 опита минаваха покрай целта. След първата четвъртина изходът на мача бе предрешен - 24-4. За известно време Блат направи експерименти със състава. На полето попада Василиев, който веднага отбеляза при две поредни атаки. Отличава се и Биков. Може пък да се даде шанс на Корольов? Но Ярослав на тренировките получи контуция и излезе от строя за около три дни.

В същото време Крюгер вкарва на три пъти от далече. Но какво ще измени това? Разликата се държеше в диапазона от плюс 20 в полза на "Динамо".

На "динамовци" им стана безинтересно да играят с такъв отбор. И това се отрази лошо на тяхната статистика. Авансът на синьо-белите стана само 12 точки. Българите са в подем. Блат връща на полето стартовата петица. Но това не действа. 64-53 преди последната четвърт. Ще срине ли "Динамо" окончателно своя съперник или "Академик" все пак ще се опита да направи мача завързан?

В този момент домакините пресякоха два паса. Отначало Моня, след това Парго. Джанеро, впрочем, вкарва първите си точки в срещата. Бележи отново и Хансен. 73-53 - сега вече всичко е окончателно ясно...