Остава загадка как отпадъчните линейни платки стигат до площадката на „Пластихим”, където се горят, за да се извлече минималното количество мед от тях. Хубавото е, че след оповестяване на случая горенето бе преустановено, поне на този етап.
Проверка на botevgrad.com показа, че отпадъчните платки са на „Интегрейтид Микро-Електроникс България” ЕООД. От своя страна дружеството има договор със софийската „Еко ЕС Мениджмънт” за сметосъбиране и сметоизвозване на неопасните отпадъци. Същата фирма събира боклука в Ботевград.
„Събираме това, което има в контейнерите на предприятието. Не можем да кажем дали точно тези платки се изхвърлят в съдовете за смет и как стигат до мястото, където се горят. Нашите задължения са да съберем и извозим отпадъците от фирмата до депото и ние ги изпълняваме”, твърди Николай Велков, който оглавява „Еко ЕС Мениджмънт” в Ботевград.
От „Интегрейтид” също категорично заявиха, че нямат вина за изхвърлянето и гореното на платките близо до площадката на бившия завод за тапети.
„Платките не са опасен отпадък. Разполагаме с необходимото разрешително от Регионалната инспекция по околна среда и водите за генериране на този вид отпадък на местното депо. Събираме отпадъчните платки в чували. Те се извозват заедно с другите неопасни битови отпадъци от фирмата, с която имаме договорни отношения – „Еко ЕС Мениджмънт”. Въпреки че нямаме никаква вина за това, че платките попадат и се горят в околностите на Ботевград, предприехме необходимите мерки за решаване на проблема. Подписахме договор с друга фирма, която ще депонира този отпадък извън Ботевград и страната”, обясни Юлия Станимирова, отговаряща за здравословните и безопасни условия на труд в „Интегрейтид” ЕООД.  
На редовното заседание през миналия месец общинският съветник д-р Марияна Горгачева поиска по-голям контрол върху дейността на сметосъбиращите фирми от страна на общината. Тя попита дали общинското ръководство има информация чие производство са платките, които се изхвърлят близо до бившата площадка на „Пластхим”, и как попадат те в ръцете на хората, извличащи мед от тях чрез горене. В отговор кметът Георги Георгиев заяви, че причината за обгазяването на Ботевград не е от изгарянето на тези платки, а от фирма „Биовет”. „Хората са много добри играчи. Сигурно си плащат някъде много сериозно, за да ги пазят. Иначе как ди си обясня факта, че довеждаме лаборатория на място, която стои един месец, а обгазяването през това време е преустановено. Веднага, след като си тръгна лабораторията, отново се появи задушливата миризма. Тук става въпрос за промишлено обгазяване”, допълни градоначалникът.
За твърдението на кмета, че „Биовет” обгазява Ботевград, няма налични доказателства до този момент. Горенето на отпадъчните платки близо до бившата площадка на „Пластхим” е очевиден и безспорен факт, който съвсем не е за пренебрегване. Представителите на местната власт могат да се убедят в това, без да си правят труда да отидат и видят на място. Достатъчно е само да поискат от фирма „Интегрейтид” няколко броя от въпросните платки и да ги запалят. Със сигурност отделената миризма няма да им се понрави.