Националният конкурс за есе, по предварително зададени теми, стартира през лятото на настоящата година. В него взеха участие над 3 500 ученици от цялата страна. Журито награди със стипендии 976 от тях. В категория “основни стипенди” са класирани девет ученици от община Ботевград. Това са Александра Иванова, Василена Цолова, Влади Красимиров, Деница Тотева, Изабел Томова, Йолита Дарашка, Стефан Вутов, Стоян Йотов и Цветелина Христова. Възпитаниците на местните училища ще получат стипендии от 500 лв. и абонамен за книги в размер на 200 лв. В категория “поощрителни стипендии” се класираха Бойко Цветанов и Надежда Дурдова. Те ще получат абонамент за книги.

Националният конкурс се реализира по проект “1000 стипендии”, създаден да стимулира ученици от основно и средно образователно ниво в България, които демонстрират интерес към учението, талант в сферата на обществените и естествените науки, изкуството и желание за бъдещо личностно развитие. Специално внимание програмата отделя и на деца в неравнопоставено положение.

Следващата конкурсна кампания ще стартира в началото на втория срок, обявиха от фондация “Комунитас”, по чийто проект бе реализиран конкурсът.