16 средношколци взеха участие в седмото издание на конкурса за есе, организиран от ОбС на БСП. Тази година темата на литературното състезание бе “Какво е за мен България на картата на Европа”.

Творбите на участниците бяха оценявани от жури в състав: председател – Ивелин Николов – главен редактор на вестник “Дума”, и членове: Диана Бояджиева – сътрудник в отдел “Международна връзки и евроинтеграция” към Националния съвет на БСП, Николай Райковски – областен координатор на БСП за София област.

Награждаването на победителите се състоя тази вечер в кафе “Форум”. Първа награда – 200 лв., статуетка и грамота, получи Теодора Тодорова от Ботевград. Тя е възпитаничка на ГПЧЕ “Алеко Константинов” – гр. Правец. Втора награда – 100 лв. и грамота, бе присъдена на Красимира Божинова – ученичка на ПМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров”. Тя получи и сувенири от вестник “Дума”. Трета награда – 80 лв. и грамота, бе връчена на Мария Георгиева – бивша възпитаничка на ПГТМ “Христо Ботев”.
Наградният фонд за конкурса е осигурен от председателя на Областния съвет на БСП Кирил Добрев.

Тази година за пръв път е учредена награда на името на ботевградския поет Георги Наков – Северов. Тя е в размер на 100 лв. и е осигурена от партийната организация, в която е членувал именитият ни съгражданин. Наградата на името на Георги Северов бе присъдена на Ваня Димитрова – ученичка от ПМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров”.

“Всички есета са много силни. Те ме заредиха с оптимизъм за бъдещето на България” – каза по време на награждаването Ивелин Николов. Той съобщи, че наградените есета ще бъдат публикувани във вестник “Дума”. Другият представител на журито – Диана Бояджиева, даде висока оценка за организацията на конкурса.

Церемонията по награждаването завърши с коктейл за гостите и за участниците в конкурса.