Ювентус се наложи с 4:2 над Милан в голямото дерби на Серия "А" и отново се доближи на 6 точки от шампиона и водач в класирането Интер. Двата отбора подариха на публиката невероятно зрелище, което изведе на преден план най-добрите черти на италианския футбол. С два гола за "Старата госпожа" се отличи Амаури, като особено красиво бе второ му попадение, когато след двойно подаване със Сисоко си поведе топката с глава и я промуши топката покрай безпомощния Абиати. Капитанът Алекс Дел Пиеро и Джорджо Киелини също се разписаха за изразителния успех, а за Милан точни бяха Пато и Амброзини. Ключовият момент в мача се оказа червеният картон на Джанлука Дзамброта в 65-ата минута. Защитникът на Милан вече имаше официално предупреждение, когато фаулира Де Челие и под бурните освирквания на феновете на бившия си тим напусна терена. Малко по-късно Амаури уби интригата, правейки резултата 4:2.

За загубата на Милан немалка роля изигра отсъствието на две ключови фугири в лицето на Кака и Гатузо. Контузия спря от участие и френският хлаф Матийо Фламини, което даде шанс на ветерана Емерсон да започне като титуляр, но той разочарова и на полувремето беше сменен с Андрий Шевченко. Освен Амаури, огромна заслуга за триумфа на Юве има и резервата Де Челие. Младокът влезе още преди почивката на мястото на получилия травма Недвед, а след негово центриране Амаури вкара третия гол за "бианконерите".

Съперниците изиграха дербито на един дъх, мислейки предимно за атаката. Амаури постави началото на красивите изпъления със задна ножица в 10-ата минута, но топката излезе в аут. В 15-ата обаче Марек Янкуловски спъна Дел Пиеро в наказателното поле и реферът Рицоли веднага посочи бялата точка. Капитанът на домакините стреля силно в десния ъгъл и въпреки че Абиати усети посоката, топката спря в мрежата зад него. Милан отговори с фрапантен пропуск на Амброзини, който от три метра с глава не успя да насочи топката във вратата.

"Росонерите" продължиха да търсят изравняването и не бяха далеч от него, но Манингер отрази коварен изстрел на Пирло от фаул. В 30-ата минута ветранът павел Недвед се контузи и наставникът на Юве Клаудио Раниери се довери на Де Челие. Този ход се оказа решаващ, защото младокът се включи прекрасно по левия фланг и създаде куп неприятности за гостите. Преди това обаче Милан заслужено изравни след перфектна триходова комбинация между Каладзе, Роналдиньо и Пато. Рони беше изведен отляво и хитро пусна към сънародника си, който безпроблемно разстреля Манингер.

Радоста на "червено-черните" трая съвсем кратко. В 34-ата минута Джорджо Киелини засече центриране от корнер и насочи топката неспасяемо в долния десен ъгъл за 2:1. Голът вдъхна още по-голямо самочувствие на Юве и малко преди почивката Амаури съвссем отчая гостите. Бразилецът беше намерен от Де Челие, а майсторският му удар с глава не остави никакви шансове на Абиати.
На почивката Карло Анчелоти нямаше друг избор и пусна още един нападател в лицето на Шевченко. По-дейният отбор обаче отново беше Ювентус. Силен шут на Сисоко затрудни Абиати, който все пак се справи със ситуацията. В 56-ата минута Амброзини напредна и реши да стреля, за негов късмет топката рикошира в Киелини и излъга Манингер - 3:2. Милан изглеждаше способен да се върне в мача, но глупава постъпка на Дзамброта унищожи надеждите на гостите. Бранителят, който вече имаше жълт картон, подсече Де Челие в напълно безобидна ситуация и заслужено беше изгонен. Численото превъзходство на Ювентус веднага даде резултат, а Амаури показа защо е определян за един от най-добрите нападатели в "калчото". Уникално двойно попдаване между него и Сисоко постави защитата на Милан в неловко положение и за Абиати не остана нищо друго, освен за четвърти път да извади топката от мрежата. До края Дел Пиеро удари греда, а в последната минута влезлият вместо Амаури Якуинта пропусна нов шанс да направи победата на "Старата госпожа" още по-изразителна.

Поражението в Торино смъкна Милан на 4-о място в класирането, като "росонерите" имат 30 точки, но отстъпват по голова разлика на Наполи. Юве е втори с 33 точки, а лидер продължава да е Интер с 39.
ЮВЕНТУС - МИЛАН 4:2 (3:1)
1:0 Дел Пиеро (16) д.
1:1 Пато (31)
2:1 Киелини (34)
3:1 Амаури (41)
3:2 Амброзини (56)
4:2 Амаури (69)

ЮВЕНТУС (4-4-2): Манингер; Григера, Мелберг, Киелини, Молинаро; Маркиони, Сисоко (88 - Занети), Маркизио, Недвед (30 - Де Челие); Амаури (90 - Якуинта), Дел Пиеро
Старши треньор: Клаудио Раниери

МИЛАН (4-2-3-1): Абиати; Дзамброта, Малдини, Каладзе, Янкуловски; Амброзини (74 - Антонини), Емерсон (46 - Шевченко), Пирло; Зеедорф, Роналдиньо; Пато (75 - Индзаги)
Старши треньор: Карло Анчелоти

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Мелберг (Ювентус); Дзамброта, Емерсон (Милан)
ЖЪЛТ - ЧЕРВЕН КАРТОН: Дзамброта (65)
СЪДИЯ: Рицоли
СТАДИОН: "Олимпико", Торино