Вердер поднесе голямата сензация в 1/16-финалите от Купата на УЕФА, след като насред "Сан Сиро" изравни от 0:2 на Милан и изхвърли италианския колос от турнира. Първият мач в Бремен бе завършил с удобното за "росонерите" 1:1, а двайсетина минути преди края на реванша те се чувстваха спокойни за мястото си в следващата фаза благодарение на головете на Андра Пирло и Пато. Тогава Клаудио Писаро се разписа с глава и върна надеждите на германците, които почти през цялото време атакуваха, но направиха непростими пропуски пред Дида. В края Милан се прибра дълбоко в половината си и изцяло подари инициативата на гостите. Те това и чакаха. В 78-ата минута при идентична ситуация Писаро изпревари Малдини и отново с глава направи 2:2. В оставащото време Милан нямаше сили за нищо и ще трябва да съсредоточи усилията си само в "калчото", където му предстои битка с Ювентус за второто място.

В следващия кръг Вердер ще играе срещу френския Сент Етиен. Момчетата на Томас Шааф демонстрираха завиден характер, който им липсва в Бундеслигата и е в основата на това тимът да стои далеч от лидерите. Още през първото полувреме "бременските музиканти" стояха по-добре на терена, но Уго Алмейда и Диего нямаха шанс срещу Дида. Милан действаше предимно с дълги подавания към Пато и Индзаги, но двамата бяха добре пазени. Липсата на Кака се усещаше отчетливо и "росонерите" трудно задържаха топката за по-дълго в свое владение.

Противно на логиката, първи до гол стигнаха именно италианците. Бекъм изпълни фаул пред наказателното поле, топката се удари в ръката на Торстен Фрингс и швеският рефер Ериксон посочи бялата точка. Андреа Пирло не се трогна от протестите на гостите и отбеляза за 1:0. В 33-ата минута всичко изглеждаше решено след фамозен гол на Пато. Бразилецът получи пас от Малдини, напредна и от границата на пеналта с топовен шут разстреля Фандер.

Негативното развитие не съкруши германците и те методично продължиха да търсят своето. В началото на второто полувреме контузия извади от игра Зеедорф и Милан остана без организатор в средата на терена. Това позволи на Вердер трайно да се настани в половината на домакините и опасностите не закъсняха. След няколко пропуска, в 68-ата минута Писаро най-после намери пролука към вратата на Дида и намали. Страхът обзе Милан, а Карло Анчелоти нямаше право на повече смени. В 78-ата минута логиката възтържествува и Писаро за втори път матира Дида, изравянявайки общия резултат от двата мача. До края Бекъм, Шевченко и останалите звезди на италианците не знаеха как да се измъкнат от кошмарната ситуация. В продължението дори Дида се втурна напред, но след поредния ъглов удар реферът даде последния сигнал, с който участието на Милан в евротурнирите този сезон приключи.

МИЛАН - ВЕРДЕР 2:2 (2:0), в първия мач 1:1
1:0 Пирло (26) д.
2:0 Пато (33)
2:1 Писаро (68)
2:2 Писаро (78)

МИЛАН (4-3-1-2): Дида; Дзамброта, Сендерос, Малдини, Фавали (77 - Янкуловски); Бекъм, Пирло, Амброзини; Зеедорф (54 - Фламини); Пато, Индзаги (62 - Шевченко)
Старши треньор: К. Анчелоти
ВЕРДЕР (4-3-1-2): Фандер; Фритц, Мертезакер, Налдо, Пасанен (67 - Бьониш); Циолис, Фрингс, Йозил; Диего; Алмейда (61 - Алмейда), Писаро
Старши треньор: Т. Шааф

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Пирло (М); Йозил, Фритц (Вердер)
СЪДИЯ: Й. Ериксон (Швеция)
СТАДИОН: "Сан Сиро", Милано