Депутатът Весела Драганова е поставила въпроса за тежкото финансово състояние на болницата пред министъра на здравеопазването д-р Евгени Желев. В парламентарното си питане до него тя е обяснила, че МБАЛ не може да изплати задълженията си, тъй като се налага да дотира дейността на отделението по хемодиализа, което е единствено в района, както и спешна помощ. Весела Драганова е поискала отговор на въпроса какви  са възможностите да бъдат отпуснати спешно финансови средства за погасяване задълженията на МБАЛ.

В отговор на запитването министър Желев е заявил, че в съответствие с действащото в страната законодателство финансирането на болниците се извършва основно от Националната здравноосигурителна каса. Министерството на здравеопазването субсидира преобразуваните лечебни заведения за болнична помощ с държавно и общинско участие, в това число и “МБАЛ – Ботевград” ЕООД. В тази връзка Министерството на здравеопазването превежда средства на ботевградската болница само за провеждане на диализи. За тази дейност МБАЛ е получила 81 260 лв. към 17.07.2008 г.  От писмения отговор на д-р Евгени Желев става ясно, че МБАЛ – Ботевград няма акредитация по реда на годишнината методика и договори, с които се финансират дейности от държавния бюджет. Затова не се отпускат средства за спешна помощ. Субсидия по съответния ред получават само окръжните болници. 
Министърът на здравеопазването е уточнил още, че не са предвидени средства в бюджета за погасяване на задълженията на болниците, в това число и на МБАЛ – Ботевград.
“В този смисъл и с оглед отчитане отговорностите на Министерство на здравеопазването и общините, свързани с общинските лечебни завадения, считаме, че община Ботевград, в качеството си на едноличен собственик на капитала на болницата, следва да поеме съответните ангажименти за развитието и финансирането на “МБАЛ – Ботевград” ЕООД.” – така завършва писменият отговор на министър Желев до народния представил Весела Драганова.