Дирекция “Инспекция по труда” – Софийска област, е извършила проверка по сигнал на Здравчо Здравчев – председател на НФТИНИ “Подкрепа”, за нарушения на трудовото законодателство във фирма “ЕПИК”. Експертите са констатирали, че въведеното едностранно непълно работно време в отделни бизнес единици, но без съгласието на синдикалната организация, нарушава разпоредбите на чл.138 от Кодекса на труда. В хода на проверката не е констатирано намаление на трудовите възнаграждения. Установено е обаче, че работодателят е нарушил правото на допълнителна защита на работниците, като не е дал възможност на синдикалната организация да участва в подготовката и промяната на правилата за работна заплата, които са вътрешен акт на предприятието. Инспекцията по труда отчита, че между КТ “Подкрепа” и фирма “ЕПИК” има възникнал трудов колективен спор. Становището на дирекцията е, че той трябва да бъде уреден чрез арбитражна процедура, която се изпълнява от Националния институт за помирение и арбитраж към Министерството на труда и социалната политика.

Обект на проверката са били и досиетата на уволнени от работа за периода ноември – декември 2008 год. Констатирано е, че работодателят не е събрал предварителна информация от работниците и служителите, опредлени за уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 2 от КТ, дали страдат от болести, посочени в ал. 1 на чл. 1 от Наредба 5, и попадат ли под закрилата на чл.333 от КТ. За неизпълнение на това задължение Инспекцията по труда е наложила принудителна административна мярка на работодателя.

Дирекция "ИТ" не е извършила проверка по сигнала на КТ “Подкрепа”  за “упражняване на груб административен натиск”, под който работници са били принуждавани да подпишат молбите си за освобождаване от работа по взаимно съгласие. Посеченият аргумент в този случая е, че това не е от нейната компетентност. Инспекцията на труда е отправила препоръка към синдикалната организация да се обърне към Комисията по дискриминация.